Wednesday, July 31, 2013

Running


just came back from running. seriously i hate running =.=


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Belajar untuk menjadi manusia

Assalamualaikum W.R.T


last update, Januari.
Ya Allah.. berkepam sudah rupanya blog ni. Manalah hilang penulis yang tak berapa nak suka menulis. hehe
Sebenarnya ada je kat dunia ni lagi. Cuma, tak rajin nak update blog usang ni. Iyalah. ada tumblr. mihmih
Rasanya zea pernah cakap kat entry yang dulu-dulu yang zea lagi prefer tumblr sebab banyak gambar and more easier nak express benda yang zea nak tulis. hehe. tapi Alhamdulillah.. semangat nak menulis dah datang balik. so InsyaAllah akan diusahakan..
well, what today entry all about?
okay. actually zea spontan je nak tulis ni. zea ada thought pasal something. hmm...
minggu ni masuk minggu ke-2 praktikal kat fakulti perubatan. pheww.. selama 5 minggu ni akan zea and bestfriend, kak alya akan bersepah-sepah dekat semua jenis lab. lab biokimia, lab pemakanan, lab genetic, lab molecular. Allah.. dugaan betul praktikal sini.
ohh ya, 20 Julai yang lepas zea baru balik dari Jakarta. sebulan praktikal kat sana. and it was my first time stay lama kat negara orang. even sebulan macam takde apelah sangat but still, lots of things yang zea belajar. bukan dri segi akademik je, pengalaman hidup yang mungkin tak dapat kat tempat lain pon ada. Alhamdulillah. Allah bagi peluang kat zea untuk menjejak kaki ke negara orang.
dalam banyak-banyak bende yang zea dapat, ada 1 benda yang zea paling tak boleh lupa.
okay. macam ni.
zea ada seorang kawan ni. dia pelik. no. zea bukan cakap pelik sebab kawan dengan dia. it just that, he is an introvert. well, u guys tahukan ape tu introvert? emm for those yang tak tahu, nanti zea buat entry pasal intro and extrovert ni. okay? teeheee
okay. berbalik kepad kawan ni.
dia kawan yang sama MTM dgn zea and jugak classmate zea. so we both quite rapat jugak la. tapi, masa pergi Jakarta tu, kitorang kan pergi berlapan. and none of us yang rapat dengan dia. Jadi, zea yang baik hati ni (hekhek) layan jugak la dia sebab risau takut nanti dia rasa LOL pergi sana.
satu hari, kitorang ke kilang Pocari Sweat, ala-ala 100 Plus tu. zea sebenarnya dah beberapa hari muak dengan perangai kawan tu. daripada awal niat nak layan dia, lama-lama tu dah rasa menyampah pulak dengan perangai dia towards orang lain. and kebetulan hari tu, dia cari pasal dengan zea.
memang silap hari bulan betul kejadian dengan dia tu. zea dah la tengah PMS (ni pon nak mention.hehehe..), ditambah dengan perangai dia yang tak matang tu. Allah... sabar jelah..
since hari tu, zea tak bercakap langsung dengan dia. bukan apa, zea taknak pikir and mengadap perangai dia yang merepek tu. so play safe, taknak cakap dengan dia.
few days dah berlalu, dia tanya kat kawan zea, asal zea tak layan dia.
the weird thing is, dia kata dia tak tahu langsung salah dia apa. heh? what? =.=

hmm.. macam mana nak cakap iye..

susah sebenarnya nak hadap orang macam ni. dia bukannya tak boleh berfikir. cuma. attitude. yes. attitude.
bagi zea, kita kene sentiasa belajar untuk jadi manusia. hidup ni bukan pasal kita je.
yes.
memang sometimes we have to deal with people attitude, tapi kita kene ingat, tak semua orang yang boleh terima kita. jadi kita perlu jugak adaptasi dengan sekeliling. jangan ingat dunia ni is all about us. if so, you are wrong.

Allah tak bagi kita mata untuk tutup, tak bagi kita telinga untuk dipekakkan, tak bagi kita akal untuk tak berfikir. Jadi, sebaiknya gunakan nikmat anggota yang kita ada untuk belajar menjadi manusia yang sebaiknya. Jangan sampai nikmat tu dah hilang, baru kita nak tangisi..


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...