Saturday, July 9, 2011

perlu ke BERSIH?

Assalamualaikum

hari ni hari Sabtu and sepatutnye jadi macam hari-hari lain untuk beriadah dengan family. macam selalu-selalu.
tapi hari ni x boleh keluar rumah sebab mommy cakap, takut nanti jadi pape. orang Malaysia ni bukan betol.
dalam hati, " eh, ape pulak ni? ape yg x betolnye? kita bukan orang Malaysia ke mommy oii?" haha
pastu Zea bukak la tv, sume berita update pasal BERSIH. 
ape jadah BERSIH ni?
hee.. almaklumlah orang da ade koje ni memang jarang baca news. keluar rumah pagi balek malam, memang x sempat la nak baca =) teehee..
so,
untuk fahamkan ape yang BERSIH ni, Zea selak-selak la paper beberape hari ni.
and so then,
tetibe
ade pasal
AMBIGA
siapakah?


ok.ni hah
Dato' Ambiga Sreenevasan
pengerusi perhimpunan BERSIH

apa yang dia nak sebenarnye?

google google google

rupenye dia nak :-

TUNTUTAN AMBIGA MELALUI IFC

1. Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibu bapa Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.

2. Orang bukan Islam yang telah memeluk Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali ke agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh... dikenakan tindakan undang-undang.

3. Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh Mahkamah Syariah tetapi dikendalikan oleh Mahkamah Sivil.

4. Tidak perlu dicatatkan di dalam kad pengenalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam.

5. Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut Islam sekiranya ingin berkahwin dengan Orang Islam,Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam (murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan tindakan undang-undang.

6. Seseorang atau pasangan suami isteri yang menukar agamanya dengan memeluk Islam tidak patut diberikan hak penjagaan anak.

7. Orang yang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seorang yang memeluk Islam hendaklah diberikan hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya.

8. Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadat orang bukan Islam sebagaimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.

9. Orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.

10. Bibel dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.

11. Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar di semua sekolah.

12. Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda masing-masing.

13. Orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang Hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang-orang bukan Islam.

14. Sepatutnya Islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.

Inilah perjuangan Ambiga yang sedang mendapat sokongan daripada orang Islam PAS dan PKR di dalam Negara kita hari ini. tapi ape ni? ni yang kita nak ke? dia ni nama je peguam tapi x paham-paham lagi ke semua perlembagaan Malaysia, Rukun Negara semua? kalo da nama peguam agak musykil la kan. Zea rase time sekolah, dalam buku teks sejarah da ade kot? x gitu? 

Zea rasa sangat kecewa dengan perhimpunan ni. sebab majornye Melayu. wahai melayu-melayu sekalian, sedar x kita yang ada orang pelan-pelan nak pecah belah kan kita? kenapa susah sangat nak biarkan je Malaysia ni hidup aman?
ce tengok. ramai orang asing datang kat Malaysia sebab negara kita aman, senang nak cari kerja, senang nak bina family. tapi kenapa biarkan sesetengah parasit menghancurkan keamanan kita?
ce pikirkan
ini yang kita mahukan?
p/s: zea pelik jugak. yang dorang dok laungkan "reformasi,reformasi" , " hidup melayu" ce korang ingat balek.


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...