Monday, December 26, 2011

on him





Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Thursday, December 15, 2011

Assalamualaikum

i just want to reblog this image. coz i think it is so true



p/s: kan?


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

on being whatever

Assalamualaikum

semua benda rasa macam x kena.


hmm.. baru je kelmarin post pasal stress reliever tapi hari ni da rase stress balek.
haha.

wahai zea,
please
please
please

wake up!

dont ever let this thing ruin your life.
dont ever trust people so badly.
dont ever let people take for granted whatever you've done.

because

they are just another human being.

they dont really know how to appreciate something.

that's it.


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Wednesday, December 14, 2011

on stress reliever.

Assalamualaikum

Alhamdulillah. pagi yang indah hari ini walaupun Zea bangun agak lambat. teehee =)
da la bangun lambat, pegi lecture lambat. masuk-masuk kelas tadi, lecturer Metabolism cakap,cakap,cakap,..........tetibe beliau cakap ok. syllabus untuk sem ni da abez. hooray! seronok gila! tapi thats mean ade another 2 weeks before final. hmmm T___T

Zea tak tahulah kenapa Zea sangat malas sem ni. rase macam berat je nak buat semua bende. maybe sebab sem ni banyak sangat tekanan.

..............

cakap pasal tekanan, zea nak tanya, cara korang lepaskan tekanan macam mana?

makan?
tido?
shopping?
beriadah?

emm.. mesti ada macam-macam lagikan cara.
tapi
untuk zea,
cara yang terbaik ialah dengan

S.H.O.P.P.I.N.G
sebab apa?
sebab masa shopping, mata ni akan terus melilau tengok barang-barang yang  ada kat sepanjang kedai yang dilewati. hehee. so x sempat nak terpikir pasal tekanan. hikhikhik. (*alasan)
ok. lasty sunday Zea kua dating dengan teman shopping plus dengan kuat berjalan Zea.
iaitu
kak Alya & kak Sue
 teehee
gojes kan mereka?
kitorang memang ngam kalo bab-bab melenguhkan kaki, window shopping, cari makan dengan photoshoot. sebab x syiokk la kan kalo asek nak camwhore muka sendiri. hahha
 
ok. xnak cakap banyak da. ni some of the photos of these 3 anak dara kalo kua bershopping. =)









p/s: shopping memang best tapi poket jadi kering =)


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Sunday, December 4, 2011

on a question

Assalamualaikum


yeah.
its happen to me exactly right now.
and this is really a shit.

why me?


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

on being in a relationship

Assalamualaikum


woahh... so long without any post. my bad. because i am so stressed out with the exams, activities and my things! i wonder how all blogger yang tegar2 tu can came out with 2,3 post in a day? ouhh.. for me, even for 1 short post would be something like err..err..err..

ok. enough with that.actually this just coming suddenly. i dont know how to start. ok. everyone knows what we should give and what we should get in a relationship right? term of " in a relationship" brings us to so many things. in a relationship with friend, in a relationship with his/her or in relationship with whatsoever. for this entry, i would love to write about in a relationship with friend.

no. this is nothing to do with you.. or you or even you my dear friend.
i just wanna 'keluaq campak pi jaoh-jaohh apa dalam hati nih' . hahha
ok. recently, we had a very tough week as our scheduled are so packed with the second test. no, i dont know why, this time everyone take it seriously... i mean like so seriously - serious- about the test! it just like we never had a test ever! emm..
and when it so happened like that, every 'one' of the people from my surrounding also changed. some of them just sit in their room, study..study.. and study...
they are struggling too hard i guess.

ok. there is nothing wrong with that actually but somehow i wonder, it is just because of the exams people changed? or is that people changed as they turned 20?

i just dont get it.

ye ahh. sorang yang stress, nanti yang lain jugak stress. mungkin ni lumrah kot kat alam universiti tapi dalam hidup ni kan, kita kene pandai deal dengan orang sekeliling kita jugak kan? macam kita nak bahagikan masa untuk Tuhan kita, macam tu jugaklah. kita x boleh nak pentingkan diri kita jek. macam kawan, kawan ni memang la kita boleh kata boleh cari. senang je. mana-mana jumpe pon boleh jadi kawan. tapi, cukup ke sekadar tu? 

x payah jaga jugak ke hati dorang?

x payah nak at least cakap 'i love you, buddy'? 

boleh ignore je ke perasaan dorang ke?

kalau kita perasan la kan, kawan ni sangat-sangat lah membantu kita dalam hidup sehari-hari kita. xde dorang ni da macam xde underwear da. sebab bila x pakai underwear, rase x selesa kan.
kita kena ingat ni,
As selfish as we may become in taking steps toward our destination we cannot deny the other equation of life. It is not just about our relationship with the object of our journey, our Creator, there is also the other aspect of our relationship with fellow creatures. Can a pilgrim so self-centered and focused on getting a better view of the Light trample upon others along the way? No, one cannot simply push people aside and hurt them, no one, not anyone from any sections of the society.
indeed, it is not wrong to have mission or have something we aim for to be done, but we cannot ignore people in our surrounding. sebagai contoh, kita nak pulun abez study sebab exam nak dekat tapi dalam masa yang sama, perbuatan kita tu menjaohkan kita dari kawan-kawan, apa makna semua ni? buang kawan sebab nak berjaya? hmm...
terpulanglah pada individu. mungkin kita x perasan atau kita perasan tapi kita x pi perbetulkan keadaan.. 
my dear fellows, do remember this. life is not permanent or everlasting. kalau niat nak buat bende baik, buatlah asalkan jalan pon betul. kalau kita ada kawan, hargailah kawan tu. x kisahlah kawan baik atau kawan yang dikenali gitu-gitu je. ada hikmah kenapa Allah kenalkan kawan tu kat kita.
kawan bukan untuk pakai buang.
p/s: sejaoh mana kita nak melangkah jaohh, adanya kawan ia akan jadi lebih bererti


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Thursday, November 10, 2011

random.


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Sunday, November 6, 2011

raya with my lil sister.

Assalamualaikum

salam hari Raya Aidil Adha to everyone! Alhamdulillah.. semuanya disambut dengan sederhana. so macam mana dengan korang semua? mesti meriah kan? dengan lemang bagai. teeehee =)
selalunye, Raya Haji memang family zea x gi memana pon tapi semalam mommy zea teringin pulak gi umah makcik. so mommy zea masak la ayam kaleo, pulut and sebagainyelah.
but then,
disebabkan kitorang balek rumah cam awal lagi, zea pon plan ahh dengan adik nak kua dating berdua. hhehe. macam lama sangatlah pulak tak balik rumah kan? heheh.
kitorang pon plan lah gi times square. ye ahh. no money half joy. teehee =)





ok. sincerely sape lagi comel? hahhha


p/s: selamat hari raya!




Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

the best of part of us

Assalamualaikum

last friday after we had done with the maternal test, we decided to go on something err err eerrr.. haha. something like woohhoooOO! yelahh. as kitorang macam apelah kan study untuk maternal, rase ahh jugak nak membuang segale macam kepenatan menghafal notes2 tu. fyi, test maternal nilah test yg paling last, like, " ehh, tetibe ade lagi test kan " hahhaa. sebabnye, sume test lain da habes lama da =)
so,
kitorang (kak Alya, me, kak Sue, and Aishah)



pon maen redah je pegi memane. first kitorang nak pergi mall baru kat danau (ntah ape nama dia), pegi OU, pegi mana-mana but then we decided nak pegi Fullhouse kat Jln Yap Kuan Seng tu. ok, naseb baek ade aishah ni as our Mamago plus with kak alya's Papago Gps. so jumpelah jugak tempat yang dituju. hehe. sorrylah korang, Zea memang x boleh jadi road guider sebab zea ade masalah short-term memory loss. ahhaha

so here we are some of the photos taken <3 <3 <3



 nice right?


hehe. me fat. ohh! ignore it please =)









ok. enough with that, shall i continue? haha. then, as the time is still okay, we go for our next destination which is OU. hehe. ok. memang berjalan sakan la kan. =)

sampai OU, kitornag terpakse la berpecah sebab err err err.. macam banyak kedai je nak serang ni. hehe.. and tengok2, aite, da pukul 9 malam da. so what left?
haha. zea and kak alya gi la the next buliding sebab mana la nak taw kalo ada bende yang best. tetibe..!
kami nampaklah mcam ramai gila yang pegang plastik bag Uniqlo. cam pelik la kan. murah sangat ke hari ni?
ohh ohh ohh!
memang takdir la kan!
kitorang jumpe plak banner tulis Uniqlo opening hari tu. so no wonder lah kan ramai orang beronok-ronok gi sana. hahhaha. kitorang pon dengan rushnye pegilah sane. tapi sadly to say, do tutop!
hahah. padan muke kitorang. tapi zea x sangat kot.
kak alya je yang terkena impak maksimanye =)
hahha
pity on her =(

takpe takpe kak alya, meh zea bagi ni. yang ni sedap kan? hehhehe


tapi the best part is kan jimat duet kite kak alya. hahha. xdan beli uniqlo, xdan beli blazer, sume xdan. haha. sokay. maybe next time. chill~

last but not least,

nak tanye, how about my face?


hahha. ok. xde kaitan. kbai =)


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Friday, October 28, 2011

kami cool!

Assalamualaikum


this is real! for the first time kan bende 'BESARRRRR' macam ni jadi. siap kua paper lagi. hhehe.
cehh..
ni yang nak tetibe je nak cite kan.
korang sume baca x Harian Metro artikle Serang jiran buat bising bertarikh 28/10/12?
ok, act ni bukan keje family zea or ape yang  rajin sangat haih nak report kat reporter ke ape tapi maybe reporter ni yang rajin sangat pi cari berita kat balai polis kot. hahaha.
tapi zea nak betulkan sket pasal artikle ni. 
first: title tu salah. act, kami x buat bising cuma depa memang da lama x puas hati dengan family kami. xtaw la pasai apa bleh jadi lagu tu. haha. kami pon x suka hingak-hingak ni. buat saket pala ja =)

second: yang diserang ialah mak kami dengan kak long kami. bukan menantu perempuan.

third: penyerang yang laki tu datang tanya elok2 awalnya. bukan marah2 tapi tetibe mak dia datang (dengan muka cam apetah kan) serang kaklong kami.

forth: lepas mak dia serang kak kami, mak kami sambil tengah pegang baby 4 bulan, nak leraikanlah. tapi makcik tu jadi semakin agresif. tu yang ayah kami datang nak tolong. tapi, si penyerang lelaki ni pi tumbuk muka ayah kami depan mata adik kami.

fifth: yang ugut nak bunuh tu memang betoi sebab makcik penyerang tu kata kat mak kami, dia nak bunuh mak kami.


ok. itu based on artikle. sebenarnye semasa kejadian zea xde kat rumah sebab zea gi keje. tapi naseb baek kakak zea anta mesej soh balek cepat. sambil tulis macam ni,

" haa balik jam bape? kalo dapat balek awal cepat balek. ayah kat HUKM tadi kene tumbuk dengan anak *penyerang _ _ _ _ sampai patah gigi. balek tu elok-elok. along kene tarik rambut sampai lobang kulit kepala"

ok. zea pon macam apela kan???!! x pikir panjang teros cakap kat manager nak balek. huhuhu.
dalam hati ni da macam ape da. rase marah, geram sume ade. sampai da mengigil badan ni. yelah... dalam kepala ni dok teringat pagi tadi ayah baru je gelak-gelak tengok cucu dia menari sakan. ni tetibe masok hospital. hmm...

zea sampai-sampai rumah, memang untunglah sekali dengan pegawai polis. hahha. on timing betol =)
sampai je rumah tengok ramai orang kat rumah, zea x pikir ape da. teros tanye, mana ayah.
pastu mommy zea cakap ayah kat hospital lagi. mulut kene jahit.
aduyaii..

memang panas la kan

zea ni da la memang pantang betol la kalo jadi pape kat ayah dengan mommy zea

dalam masa yang sama, nampak la pulak penyerang _ _ _ _ tu tengah dok depan rumah. kalo ikot hati ni, ya Allah... nak je gi sepak tumbuk-tumbuk muka dia!
ye lah. korang pon paham kan? kalo jadi pape kat family korang?
yang buat naik darahnye lagi ialah, ayah zea da la ade darah tinggi, kot kan kalo time kene tumbuk tu jadi pape? hishh... memang cari nahas betol la.

ok. sorry. emo sket =(

hmm.. act, zea xleh cite dengan lebih detail lagi sekarang sebab kes masih dalam siasatan. tapi yang pasti ini adalah kes mahkamah. zea x kire. walau apepon, mesti settle kat mahkamah jugak.
zea memang tak tahan da dengan perangai orang _ _ _ tu. selama ni cam mak zea sume da sabar kan. so biar kali ni betol-betol jadi pengajaran untuk dia. tengoklah nanti.

sekarang ini cerita melibatkan mak,kakak and ayah zea.
ayah sampai gigi patah 3 batang, bibir kene jahit, rahang bengkak, gusi kene jahit.
kakak zea pulak sampai habis rambut dia cam berlobang kan, kire macam kene tarik dengan urat2 rambut tu sekali tu. yang jadi licin tu. paham? hehhe
mak zea pulak da trauma.

siapa nak bertanggungjawab?

penyerang tu siap boleh buat drama lagi nanges-nanges.

lepastu boleh cakap macam ni bila ayah zea cakap, 

" da h la tu _ _ _ _ . mulut saya da berdarah ada ni. x puas lagi ke?"

penyerang cakap, 

" hish hish hish. darah ke wan? siannye kat kaw!"
dengan nada yang sangat sinis

huhh.. geramnyeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!

rase nak tulis panjanggggggggggggggg- panjangggggggggggggg lagi je.

tapi x buleh ='(

xpe.
tunggu je update dari zea yehh.

kawan-kawan, tolong doakan kesihatan ayah zea yeh. and doakan semoga kes ni cepat selesai. negara kita ade undang-undang kan? peace =)

p/s: kaw memang x sedar da tua kan! tengoklah


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Tuesday, October 18, 2011

when a pound is not a pound

Assalamualaikum

this new update is only about when a pound is not a pound. so read up peeps!
One thing many people don’t realise is that many factors can influence a person’s weight which do not reflect that person’s body fat. For example, two cups of water weigh one pound. If you tend to retain water or bloat, the scale can easily rise a few pounds without a change in what you have eaten. However, for dieters the effects of water weight can be severe. 
Here’s an example of when a pound is NOT a pound:
  • You eat an extra dessert over the weekend
  • You weigh yourself the following day or day after
  • The scale shoots up 5 pounds - and you believe you’ve gained five pounds of fat.
Why is this NOT possible?
  • Because you must have eaten a caloric excess of 17,500 calories to gain 5 pounds of fat.
  • 3500 EXCESS CALORIES (by excess, we do not include your BMR and daily activity) make up 1 pound of fat.
  • It is very very difficult to overeat by this amount, even when splurging.
So why is there this dramatic weight gain?
Water weight. Any time the scale suddenly rises or falls, it is usually because of fluid shift in the body. Eating high-sodium foods can also provoke water retention (not fat retention) in salt-sensitive individuals. Yet how easily chronic dieters believe they did something wrong; they must have single-handedly gobbled five pounds worth of food.
No, no no!
Similarly, losing two pounds immediately from an hour or aerobics is not a two-pound fat loss. Rather, it’s mostly water loss from sweat. Jubilant dieters who think they have lost 10 pounds in a week may be in for an unwanted surprise. Whilst it may be true that the scale indicated ten pounds less than when they weighed one week ago, the question is: What KIND of weight did they lose? To lose ten pounds of fat in one week requires an energy deficit of 35,000 calories, or a deficit of 5,000 calories every day! The average woman only eats about 1,500 to 1,600 calories per day. The sad reality is that this person is losing a lot of water weight, usually at the expense of their muscles, due to the process of muscle-wasting. Muscle is made up of mainly water (about 70%)
When a hungry body is not given enough calories, the body cannibalises itself for an energy source. The prime directive of the body is that it must have energy, at any cost - it’s part of the survival mechanism. When a muscle cell is destroyed, water is released and eventually excreted - that’s your precious weight loss. This whittled-away muscle contributes to lowering your metabolism. Muscles are metabolically active tissue - generally the more muscles we have, the more calories we burn. Hence why men burn more calories than women - they have more muscle mass.
Increased muscle mass, while metabolically more active and desireable, weighs more than fat. Muscle also takes up less space than fat. Although beneficial, this often frustrates dieters by the rising, or unchanging scale number. The scale does NOT reflect your body composition. Just like weighing a piece of stake at the butcher’s does not tell you how lean it is. 
It’s better off to stay away from the scales for as long as possible and take measurements, or discover your body fat percentage instead and work towards body composition (less fat, lean muscle) goals rather than any kind of weight-loss goal that destroy the integrity of your structure and your well-being, too.

p/s: huhuh. microbiology too soon =(


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

food feels good for 3 minutes.


Assalamualaikum

just imagine what it would be like. waking up in the morning, perfectly empty, resting your hand on your stomach, which is caving in. tracing the outline of your hipbones, your ribs, your collarbones. the soft autumn light shining through the window. you stand up, and you feel a bit lightheaded - but that’s ok. you make yourself some fresh coffee, black, no milk, no sugar. you curl up with the news, a good book, or the laptop, and sip your hot coffee. slowly waking up. you take a hot shower, and you are not disgusted by what you see. you style your hair, moisturise, the whole lot. put on cute underwear and do your make up. grab cute, tiny clothing and don’t worry about “looking bad” because you will look fantastic, even if you wear a shapeless jumper. just imagine how fantastic that would be. how liberating. there is only one thing you need to do: don’t eat that shitty food and exercise 
 
 
 but then..

kalaulah kan ='(



Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Thursday, October 13, 2011

pfftttttttt

Assalamualikum

a random update from me.
kenapa mesti rasa tak selesa dengan benda-benda kat sekeliling ni?
boleh x nak give up pikir pasal perasaan orang lain and pikir kan diri sendiri dulu x?
penat la wehh kalo macam ni.

ye.
memang aku ni tengok macam nak sepak, macam nak ape kan, tapi ni
aku!
mungkin ar kan aku x sedar aku cam da wat ati korang sakit ke terasa ke, tapi cakaplah kat aku.
aku pon ada perasaan.
k la fine la kalo korang cakap xde pape an,
tapi korang sedar tak cara yang korang buat tu nampak benor yang korang tengah tak puas hati dengan aku?
wehh,
tak semua orang boleh cepat pick up dengan hint-hint yang korang bagi tu! aku ni hah. lambat sikit.
nak cepat kene cakap direct.

aku memang macam ni.
macam ni.
tak reti nak layan semua orang
tak reti nak get involved dengan semua orang
tapi tu tak bermakna aku ni berlagak ke, kerek ke, nak larikan diri ke.
aku ade misi lagi penting dari nak layan semua orang.
diri aku ni pon kadang-kadang aku x sempat nak layan sebaik mungkin.
nikan orang lain.

yang aku boleh cakap,

 kalo korang rasa x sedpa perot tengok aku kat sekeliling korang, just jujur dengan aku.
cakap je.
xyah nak bermuka-muka boleh tak?

tak semua orang perfect and perfect nak masok dengan semua orang

p/s: k bai.


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

the best thing about yoga!

Assalamualaikum

hye korang-korang. da berkurun kot zea x update. my bad. tapi nak buat macam mana kan, busy je dgn exam and sebagainye. niat kat hati ni memang nak je update berpuluh entry sehari tapi ann ann, zea xtaw la mana pulok nak curi-curi masa tu kat mana macam blogger-blogger lain. xpelah. xde rezeki. tapi at least ni ade kan? kan? hehhe

ok. zea act nak update je progress zea dlm program zea tu. zea skrg lagi fit dari dulu. ohh yeahh!
macam mana?
ohh
macam biasalah
makan
tido
makan
tido

teehee =)

eh, xdelah korang. gila ke ape tah nak fit kalo makan tido ternak lemak je kan?
so sebenarnye ape yang kita boleh buat ialah dgn exercise!
yep exercise. best kott. dalam masa rase seronok sebab dapat kuarkan peloh yang ashem ashem tu, korang jugak akan dapat membentuk semula or tone balek bentuk badan tu. kan best!
salah 1 cara yang zea paling suka ialah 
YOGA

eh tapi xde lah ekstrem sangat sampai boleh jadi macam ni :



hehe. cukuplah setakat macam ni and lebih sket =p


 ramai orang ingat yoga ni macam stretching je kan, tapi sebenarnye yoga ni is really about creating balance in the body through developing both strength and flexibility. This is done through the performance of poses or postures, each of which has specific physical benefits. The poses can be done quickly in succession, creating heat in the body through movement or more slowly to increase stamina and perfect the alignmentof the pose. The poses are a constant, but the approach to them varies depending on the tradition in which the teacher has trained. so korang try lah =)

sumpah x tipu dia sangat best!

p/s: ok la bye. da maghrib. hehe


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Tuesday, September 27, 2011

keep it up!

Assalamualaikum

Every single day losing weight is a battle. A battle to make the right choices, a battle to work out even though our muscles are sore and there are a thousand other things we’d rather be doing. But most of all, it’s a battle to not give up. Every day, it still seems like we’re so far from our goal weight and it takes all of our willpower to keep going, to not give in. This isn’t easy… but it’s definitely going to be worth it

p/s: just reblog this =)


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Types of eating disorder- saya binge!

Assalamualaikum

ohh memang lama kan x update. bukan ape, zea tengah mencari ide nak karang kat blog ni. ealah.. kalau korang yang jenis follow blog zea, mesti perasan kan zea suke update pasal weight loss, motivation and nutrition tips kan.
so for this entry, zea nak cakap pasal jenis-jenis eating disorder. ohh zea lupe, dulu zea penah buat entry pasal anorexia. tu pon 1 of jenis ED jugak tapi kali ni zea listkan semua jenis-jenis ED.

manalah taw kan, korang antara yang boleh dikategorikan sebagai ED.
hehhe

Anorexia Nervosa:
The term anorexia is Greek which means “lack of appetite.” Anorexia is an eating disorder determined by low body weight and body image distortion. It is an obsessive fear of gaining weight.

Bulimia Nervosa:
Bulimia nervosa is a type of eating disorder. It is often called just bulimia. A person with bulimia eats a lot of food in a short amount of time and proceeds to purge the food consumed.

Binge Eating:
A binge eating disorder is characterized primarily by periods of uncontrolled, impulsive, or continuous eating beyond the point of feeling comfortably full.
(zea la ni!)
Anorexia Athletica:
Anorexia athletica is when a person no longer enjoys exercise, but feels obligated to do so.

Over Exercise:
or compulsive exercising is a problem when the person is scheduling life around exercise just like people with eating disorders schedule their lives around eating or not eating

Over Eating:
Compulsive over eating is the excessive consumption of food (bingeing), often thousands of calories at a time

Night Eating:
Night eating syndrome is characterized by a lack of appetite in the morning and overeating at night with agitation and insomnia

Orthorexia:
Orthorexia nervosa is one of a little-known group of eating disorders. Orthorexia nervosa refers to a fixation on eating proper food.

Eating Disorders Not Otherwise Specified (EDNOS):
If a person is struggling with eating disorder thoughts, feelings or behaviors, but does not have all the symptoms of anorexia or bulimia, that person may be diagnosed with eating disorder not otherwise specified (EDNOS).

Diabulimia
Diabulimia refers to an eating disorder in which people with Type 1 diabetes deliberately give themselves less insulin than they need, for the purpose of weight loss.

p/s: be carefull peeps!


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

you go girl!

Assalamualaikum



p/s: Alhamdulillah


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Tuesday, September 20, 2011

physical hunger vs emotional hunger

Assalamualaikum

hyep! hari ni zea nak share dengan korang pasal perbezaan antara physical hunger dengan emotional hunger.
ape yang korang taw?
hunger?
bunyik macam kelaparan kan?
hehe

ok. first zea explain dulu pasal physical hunger. physical hunger ni ialah 1 keadaan dimana:-
1) tend to come on gradually and can be postponed (ohh! zea x boleh )
2) can be satisfied with any number of food (maksudnye makan sikit pon x kesah.hehhe)
3) bila da penuh, kita rase nak stop makan
4) yang paling penting, dia x buat kita rasa menyesal or bersalah bila lepas makan

then untuk emotional hunger pulak, keadaanya ialah bila:
1) feel sudden and urgent nak makan
2) causes very spesific cravings (mcm tetibe nak sangat2 makan pizza ke, western ke.haha)
3) seseorang tu tend to eat more than yg biasa dia makan. (melampau-lampau jadinye..hehe)
4) haa.. yang ni yg x best. dia akan buat kita rasa sangatlah bersalah lepas da makan byk2 tu. (bila da rase guilty mcm tu, mesti rase nak buat byk bende mcm stress gila ke)

personally, zea dari dulu memang seorang yg emotional hunger. kalo tengah stress tu, ya Allah...  macam tong sampah jadinye. semua bende nak sumbat and x kan stop selagi x kena marah or  rasa nak muntah. sebab zea jenis yg memang xtaw nak kawal stress. so ape yg zea bleh buat ialah dengan makan and makan.

but then,
sekarang kan zea da start balek diet plan zea, so zea da under control. zea x lagi makan macam bulldozer da. da pandai nak beringat-ingat. 
yelah.. takot plak nanti naik balik.
bak kata mak zea:

"makan tu memanglah nikmat. tapi sebab makanlah badan sangat senang jadi gemok dan bila da jadi gemok, nak kurus tu punyelah susah x hingat. so beringat-ingatlah =) "



p/s: back to mission.


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Monday, September 19, 2011

tak semua family boleh buat semua bende

assalamualaikum


hari ini saya emo sebab rase ter-touching dengan something so rase nak makan semua orang.

the end.

emm.. da kul 2.46 pagi and still xtaw nak buat apa sebab otak zea sekarang sangat serabut.
xtaw la kenapa tapi hari ni sangat lah x beshh sebab:
1) ayaq kat kolej xdak
2) rindu nak balik rumah! (T__T)
3) hati ini ter-touch touch oleh sesuatu =(

ok da faham?

da ahh. tu je ahh nak cakap. nanti cakap lebih-lebih jadi isu sensitif pulak.

k

bye!

p/s: besok nak post laen ahh =(


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Thursday, September 15, 2011

saya beginner lagi

Assalamualaikum

ok. tadi da cakap nak update kan?
hehe. meh zea nak update cerita zea.
ok. here we go.


but first thing zea nak tanye korang, Ramadhan korang tahun ni macam mana? best x?
zea xnak tanye pasal raya sebab raya mana yang x best kan? mesti seronok je sebab dapat makan banyak sambil bergaya dengan everything yang baru. ye x?
bagi zea, Alhamdulillah.. Ramadhan kali ini lebih baik and seronok compared to last last year sebab tahun ni zea puasa kat rumah! yay! hahha. selama ni kan puasa dengan kawan-kawan je. walaupon nampak mcm biasa je bila cakap pose kat rumah but still bg zea Ramadhan tahun ni rasa something. (ape bende lah tu kan..hehhe)
tahun ni jugak, zea sempat puasa sambil keje sebab haritu resign lambat. so adelah dalam 2 minggu bukak puasa kat manhattan. ohh! memang excited gila sebab kite kene served orang dulu before served diri kite. hehe tapi nak buat mcm mana, memang da keje. so buat je lah =p

bila da resign, apelagi.. layan orang kat rumah je la. 
and
and
and
zea terpupuk pulak minat nak buat cupcakes and sebagainye
hehe...
nak berangan kejap jadi orang yang HEBAT masak walaopon pada hakikatnya, lagsung x reti!
hahha
dalam masa x ketahuan nak buat apa kat rumah, zea try la wat cupcakes. 


nak tengok?






ok ok finee!

memang buruk tapi shushhh!

diam2 sudeh =)

walaupon zea mengakuinya buruk tapi rasanya sangatlah hebat! so sila tepuk tangan untuk saya. hehhee.

hari ini dalam sejarah taw bila zea dapat wat cupcakes dengan sendirinya. xpe2 next time i do try buat yg comel sikit. hehe

p/s: usaha tangga kejayaan!haha


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

comeback!

Assalamualaikum

ohh hye! lama gila x bukak blogger.com untuk mencari belog arisagadis.blogspot.com ni hah.teehee. maaf ye kawan-kawan sebab zea memang sangat busy dengan orientasi junior dan sebagainya. act, before raya pon x update story pon kan? heh. ape punye blogger la mcm ni kan. =)
bukak feeds, mesti nampak cerite-cerite terbaru blogger kipas susah nak mati. yang zea punye, jangan haraplah korang nak nampak! hahha

tetapi!

jap

jap

nak update la ni

teeheehee

=)

p/s: lek lu der. nanti wa tulis la XP


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Friday, August 26, 2011

.

Assalamualaikum


       Hye! I’m Eldzarra Ridzuan

I grew up in kuala Lumpur and currently taking
Bac. Sc in Nutrition and Community Health in Universiti Putra Malaysia.
I have always love food but didn’t really start cooking until I got into UPM and realized I needed to feed myself as money will be a BIG matter.
I can do anything to lose weight except changing my eating habit.
I do like running but, I really, really love to eat.

This is me and the things happen around me.
i will mostly blog about food, fashion and yes, motivation for myself as i am heading to a healthy lifestyle because

i love myself so much and i will not give up.
i will be strong, healthy and happy and i hope you the same =)

so fellows,
be nice and follow my blog <3 <3 <3



Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Tuesday, August 23, 2011

dari Serdang ke Hulu Langat

Assalamualaikum

semalam punye story tapi baru nak tulis hari ni. ape kes? =) biasalah. bila diri sudah asyik kusyuk dengan menatang alah bende-bende kat internet ni, memang tak dan lah nak update entry baru. hehee
semalam my sis plan nak buka puasa kat luar. so zea pon suggest la nak pi makan kat steamboat yang kat Maeps Mardi tu. da semangat da ni. siap comel-comel sebab excited nak makan steamboat. teehee.
so kitorang pon berangkat ahh pegi serdang. sampai je kat sana, mak aihhh!! terkejut mak you. hahaha
apasal plak? ye ahh. harga untuk Ramadhan buffet lain dari yang selalu punye. kalo selalu salam RM21++ tapi semperna bulan Ramadhan ni jadi RM42.90. omo!!
haaha. amek kaw Zea. nak sangat makan steamboat. =) tapi, disebabkan kitorang pegi ramai, so x jadi ahh makan situ. mak zea cakap

"baik bagi duit tu kat mami buat masak kat rumah. makan sehari kat sini da boleh buat belanja dapur 2 bulan da."

hahha. so, disebabkan nak jimat =p kitorang pon jalan la meratacari tempat makan best. jalan punye jalan, nahh.... sampai hulu langat da. sempat singgah Sg Congkak lagi tu. hehehe.
kat langat ni, abang zea bawak ahh kitorang pegi 1 restauran ni. restauran ikan bakar. nampak macam special sebab restauran dia kira macam terapung ahh. tempat dine dua sume gune kayu and buluh.
yoshh! dalam hati zea terdetik plak,

"aww.. sweet kot tempat ni. nyamuk mesti ada ni =p"

ahh. xpelah. yang penting dapat gak makan barang sama family hari ni. tapikan, yang kelakarnye, kitorang sampai kat restauran tu dalam pukul 5.30 and siap order makanan sekali, ingatkan sebelum buka tu, siap dah la semua. rupe-rupenye malang tu memang tak berbau. hahaha
pukul 7 kitorang sampai balik kat tempat tu, excited ahh nak duduk situ sambil tengok ikan-ikan kat dalam air tu. then, da siap duduk, kitorang tunggu..
tunggu
tunggu
tunggu
.
.
.
.
.
dan tunggu...

azan pon berkumandang.

err..
mana ikan bakarnye?
haaha. tu dia. orang tu baru nak masak kot.
hampeh. potong stim betoi tokei restauran tu.ingatkan kitorang je, tengok belah kanan, da makan. tengok belah kiri belom makan. hahaha. ade jugak yang makanan x sampai jugak.
nasiblah badan~

dalam pukul 8, abg zea da bangun da nak pi cancel order,tup tup, makanan datang. hahaha.. taw-taw ja kitorang nak blah. nasib baik jugaklah tadi ade beli kuih-muih kat bazar berdekatan. dapatlah berbuka dulu sebelum tunggu makanan yang dipesan keluar.
act, bila food tu sampai, da xde hati da nak makan sebenarnyee. ye laa.. perot da penuh dengan kuih tapi xpelah. orang belanja la katakan.
bedal lah jugak. hehe =)

anak buah zea =)

ok. ni muka lapar =(

p/s: moralnye, nak pegi mana, plan ahh dulu. kang menyesal pula =p


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...