Friday, April 18, 2014

Aku Ingin Hidup

Assalamualaikum W.R.T

Untukmu yang selalu ada di dalam doaku,

Tahun ini genap 6 tahun perkenalan kita. Iya sudah hampir 6 tahun. Pejam celik pejam celik kita masih berhubungan. Suatu jangka tempoh yang ku kira sangat lama bila dibandingkan dengan usiaku yg akan menginjak ke angka 23 tahun ini. Sudah pasti apa yang selalu bermain difikiran ini adalah perkahwinan. Iya aku selalu mendambakan sebuah mahligai pernikahan yang indah, yang utuh, yang didasari dengan kasih dan sayangnya kita kepada Maha Pencipta iaitu Allah S.W.T. Aku selalu inginkan zuriat ku sendiri. Biar orang mengatakan terlalu awal untuk bernikah, terlalu awal untuk punya anak, tetapi itulah apa yang terbaik bagi. Suami dan anak itu rezeki. Rezeki yang terindah dari Allah buat diriku. Tetapi sayang, semuanya belum terlaksana. Hanya mimpi indahku semata.

Aku mula sedar betapa perjalanan 6 tahun ini penuh pancaroba. Penuh dugaan yang ku bisa katakan banyak airmata yang mengalir, banyak hilai tawa yang menjengah kita, banyak surprise-surprise yang aku kenang dan sudah pasti semua itu tidak akan pernah hilang dari kotak mindaku. Bagiku, kau memang insan yang terindah kerana sentiasa hadir menemani aku. Dari awal perkenalan sehingga kini, aku bisa coretkan semuanya yang pernah terjadi diantara kita. Aku malah ingat setiap perbualan kita, mimpi kita, angan-angan kita.

6 tahun,

Sudah cukup molek sekiranya perhubungan yang lebih 6 tahun ini kita abadikan dengan sebuah pernikahan. Kita saling berjumpa ibu dan ayah. Kita saling keluar bersama dengan ibu dan ayah. dan Alhamdulillah mereka menerima perhubungan ini. Ibuku sendiri sangat menyayangimu melebihi anaknya ini. Aku sempat berfikir, jika kedua orang tua sudah merestui perhubungan ini, mengapa tidak kita terus sahaja melangsungkan pernikahan? Bukan RM50k yang aku mahu sebagai hantaranku. Bukan 1000 jongkong emas yang aku mahu sebagai maharku.

Cuma,

Aku mahukan kau bersedia untuk menjadi imamku. Menjadi pemimpin aku dan anak-anak kelak nanti. Wang ringgit, harta kita boleh sama-sama usahakan. Rezeki itu milik Allah. Jika sudah tertulis Allah mengizinkan kita mendapat rezeki itu, sudah pasti kita akan mendapatkannya. Langsung, apa lagi yang engkau mahukan?

Sungguh aku tidak mengerti.

Berbagai cara sudah aku jelaskan bahawa aku mementingkan kesederhanaan. Aku mahu bahagia. Aku mahu kita menjadi yang halal. Bukan sepasang kekasih yang bisa melakukan apa seenaknya tanpa batas. Aku takut. Demi Allah aku takut.

Semakin kau selesa dengan kehidupan ini, semakin engkau sibuk dengan hal duniawi ini, aku lihat engkau lupa akan tanggungjawabmu kepada ku. Mana janji-janji yang engkau tabur dulu? Mana sumpah demi Allah yang kau akan menjadikanku isterimu yang sah? 

Ketika detik ini, aku redha. aku pasrah sekiranya memang benar bukan jodoh itu untuk kita. Walaupun pahit untuk ditelan, aku redha dengan ketentuan Allah. Aku harus kuat. sementelah aku masih punya ibu dan ayah yang harus aku jaga, yang harus aku tabur baktiku pada mereka. Walau ada sedikit rasa penyesalan atas semua dosa-dosa yang kita pernah lakukan sepanjang 6 tahun ini, aku pasrah meski aku mungkin tidak jumpa jodohku.

Ku sentiasa doakan dikau bahagia dengan kehidupanmu kini. Kau punya keluarga, kau punya kawan-kawan untuk dipentingkan. Aku, perempuan yang sudah 6 ahun kau dampingi ini, yang selalu ada dikala kau sedih, yang selalu ada dikala kau kesusahan, dan yang pasti selalu ada semasa senangmu, aku terima semua yang berlaku ini. Aku harap kau jumpa pengganti yang lebih baik. Sesungguhnya aku cuba menjadi wanita yang lebih baik, yang patuh suruhan Tuhanku, yang selayaknya dipanggil isteri solehah. Aku cuba memperbaiki diri ini. Akanku cuba menyerahkan semua takdir ini kepada Allah kerna Dialah sebaik-baik Tuhan yang Mengetahui sesuatu itu.

mypath89:

reminder to myself..
:’(

Semoga aku kuat harungi semua ini. Semoga terhapus kesedihan ini. Semoga senantiasa ada harapan buatku.

in-the-footsteps-of-the-sahaabah:

Marriage and the Light of Faith

‘Ikrimah, Sumay’ and Kurayb report that Ibn ‘Abbâs – Allah be pleased with them – said to them:
Marry, for if the servant of Allah commits fornication Allah snatches the light of îmân from him, and may or may not return it to him.
Ibn Sa’d in Al-Tabaqât Al-Kubrâ Vol.5 p287.

See more: http://www.sayingsofthesalaf.net

Hadirkanlah kebahagiaan kepadaku Ya Rabb

Allah, ampunilah hambaMu ini yang penuh dosa, yang penuh khilaf.


insan hina,
zazailena


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Thursday, April 10, 2014

Interview MARA 2014 Part 3

Assalamualaikum W.R.T

ALLAH... akhirnya selesai jugak interview MARA yang mengancam keamanan jiwa raga selama ni. phewww Alhamdulillah segala puji-pujian kepada Allah mengizinkan kelancaran pada hari ini. what can I say about this interview was it is so-so. I am so jelly dengar orang lain punya group best la fun la seronok la and whatsoever. Mine was okay. I dont know why. It might because of today (10/04/2014) is the last day for the interview session for applicants in Malaysia. and its raining though.

Alhamdulillah. hujan tu kan rahmat. Semoga rezeki ada untuk sambung belajar ke oversea ni.
haih.

tak tahu kenapa tapi memang ada rasa sedih yang menggila lepas interview tadi. Ohh man, I hope my groupmates cannot find this blog. teeheee.

so basically my group consist of 12 candidates and it was all girls. Ya right. I know You would say "great! semua perempuan lagi senang"

hold on a second. tak weh. serious tak.

Allah.. semoga ini adalah dugaan sedikit je untuk diri ini. ='(

at first I thought everyone will be like kerjasama, toleransi and what not but then somehow I realized some of the candidates memang dominate every sessions. It was not that I dont know what to say, dont have any idea ke ape tapi fikirlah dah they all je yang bercakap. and I remeber during my time giving point, dorang potong and I was like "shit. point aku x habis elaborate lagi laaaa"

Allah.. semoga ini adalah dugaan sedikit je untuk diri ini.

masa business game, as expected they are someone yang nak jadi macam leader. seriously I dont care if you nak pun. but, as a leader, you have to listen! cadangan orang lain taknak dengar. kecewanya rasa. kalaulah boleh putar balik tadi T__T 


Allah.... banyak pengajaran untuk hari ini. Kita tak boleh expect semua orang akan rasional. Group discussion akan berjaya if semua orang sama rata. We dont need orang-orang untuk dominate the discussion. As a great leader, amik kisah amik peduli semua ahli kumpulan punya pandangan/ cadangan/ idea is important. Bukan macam kau je yang betul. kerjasama amalan mulia. even wonderpet pon suruh kerjasama.

Anyway, thank you MARA for this opportunity.




Ya Allah, sesungguhnya hamba ini menagih belas dari-Mu. Berikanlah sebaik-baik rezeki buat diri ini dan kawan-kawan yang banyak membantuku. Jika jalan kami untuk menuntut ilmu ini adalah yang terbaik, permudahkanlah buat kami. Hadirkanlah rezeki-Mu kepada kami hamba-Mu yang hina ini. Sesungguhnya Engkaulah Maha Berkuasa yang menentukan setiap apa yang terjadi di bumi ini. 

Amin



Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Tuesday, April 8, 2014

Interview MARA Part 2

Assalamualaikum W.R.T

semakin dekat dengan tarikh interview semakin berdebar rasa. satu persatu kawan settle dengan interview masing-masing and saya as usual will be on the last team. cehh =.=  nevermind. lagi lambat lagi banyak tips yang kita dapat. mudah-mudahan =)

teachermuhammad:

(Tirmidhi)

Harini zaza rasa nak cerita perihal beberapa orang kawan yang zaza baru kenal sepanjang sesi interview dan test MARA ni. Allah, baik sungguh mereka semua. Tak sangka perbualan random, dan menyelit sana sini membuatkan kami dapat membentuk 'family' baru ni. Meraka ada disepanjang masa. Serious. 
Mungkin kawan baik pon takde sekerap tu. hehehe..


Terlalu banyak yang bantuan yang dah diberikan. nasihat, pendapat, cadangan, gurauan semua, COMPLETE.

Ya Allah,

Terima kasih kerana menghadirkan mereka-mereka ini yang sangat baik hati ini. Hanya Engkau yang dapat membalas kebaikan mereka. Hanya Engkau yang telah menulis pertemuan ini. Berilah mereka-mereka yang membantu aku ini rezeki untuk mengejar impian mereka menuntut ilmu. Semoga apa yang Kau rencanakan untuk kami itulah yang terbaik bagi kami. 

Amin

islamsymphony:

“Perhaps a great deed is belittled by an intention. And perhaps a small deed, by sincere intention, is made great”. -Abdullah ibn Mubarak


p/s: semoga zaza ikhlas. semoga mereka ikhlas. halalkan semua ini Ya Allah


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Monday, March 31, 2014

Interview MARA 2014 part 1

Assalamualaikum W.R.T

tak terasa seperti nak meng-update ape-ape sebenarnya. sebab hati sedang bergelora dek memikirkan interview MARA 10 April 2014 ni. 

Allah. Allah. Allah.

jadikan aku kuat ya Allah

Semoga hati ini tenang semasa interview nanti, semoga lidah ini lancar menuturkan kata, semoga ligat otak ini berfikir, semoga dapat panel yang baik hati.






Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Monday, March 17, 2014

Pengajaran dari Kisah Realiti Future Music Asia Festival 2014

Assalamualaikum W.R.T

Sepertinya semua orang telah dikejutkan dengan berita kematian 6 peserta Future Music Festival Asia 2014 yang tiada angin tiada ribut tetiba ada berita orang mati. Memang, berita ini sangat mendukacitakan kerana sedang kita sibuk dengan misteri kehilangan MH370, datang pula berita yang tak diduga sebegini. 


Ini soal nyawa.

Bukan beli dengan 20sen nyawa ni.

Kita hidup sekali je di dunia ini. Lainlah buat manusia yang sempat diberikan peluang oleh tuhan untuk merasa nikmat diberi peluang hidup buat kali kedua contoh macam kes-kes tersedar dari koma, terselamat dari nahas dan sebagainya. 

Allah, hebat sungguh kuasa-Mu.

nangis.

Apa yang berlaku ini di luar kemampuan manusia. Tidak perlulah kita menuding jari menyalahkan sesiapa. Kau nak salahkan penganjur, aku nak salahkan kerajaan, dia nak salahkan orang yang supply dadah, dorang nak salahkan polis/pengawal dan sebagainya. and so on and so forth.

Benda dah jadi. Fullstop.

Ada orang dah mati, ada orang tengah kritikal kat ICU, ada orang balik rumah dengan happy, ada orang marah sebab lagi satu hari konsert batal, ada orang menangis anak/kawan dia mati, ada orang chill wat lek wat peace.

Itu manusia.

Kalau tersedar, Alhamdulillah saya boleh cakap. Kalau rasa itsokay things like this happen and blah blah blah, terpulanglah kau orang nak rasa ape.


Cuma ingat, everything happened for a reason. Maybe as a lesson or wake up point. Mungkin bukan sekarang kita yang kena, mungkin kita takkan kena macam tu. Tapi biarlah ada sedikit rasa di dalam hati ini tidak mahu perkara buruk ini terjadi kepada kita. Jangan dah terhantuk baru nak sedar. 

Beringat sebelum kena kawan-kawan. Jangan pandang remeh nikmat nyawa yang Allah bagi kat kita ini. Kerna kita tidak tahu bila kita akan mati. Mungkin jap lagi. a'ah. tengah makan maggi jap lagi. tak pun tengah tengok bola kat kedai mamak 24 hour tu. Mungkin ajal kita lambat lagi. Tapi yakinlah setiap orang akan menemui ajalnya pada masa yang tepat yang Allah dah tetapkan dalam cara yang Allah dah rancangkan.


"Allah, berilah aku sempat untuk mengucap dua kalimah shahadah indah-Mu sebelum nyawaku ditarik agar aku mati kekal sebagai seorang Muslim."


Orang yang Allah beri nikmat, maka dia wajib untuk bersyukur atas nikmat tersebut. Karena bersyukur kepada Allah adalah nikmat yang paling besar. Bahkan bersyukur itu adalah nikmat yang sejati yang akan kekal. Jika hilang rasa syukur, hilang pula nikmat-nikmat lainnya.” - Dr Muhammad al Hamuud an Najdi, Doktor dalam bidang akidah, Imam dan Khotib di Masjid Shobaah An Naashir



Sekadar renungan bersama. Janji Allah tu pasti.



p/s: takutnya bila fikir mati tak sempat mengucap. Nauzubillahminzalik


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Sunday, March 16, 2014

#MH370, SPEKULASI, DRAMA & MALAYSIA

Assalamualaikum W.R.T





Seminggu sudah berlalu. Bermacam khabar, spekulasi, cerita bohong, analisa fakta dan sebagainya sudah penat kita dengar, baca dan lihat. Pelbagai agenda dan teori diulas dan dicuba hubungkaitkan dengan misteri kehilangan MH370. Dari, terhempas ke bomoh teropong ke disahkan dihijacked, saya rasa semua sudah penat. Ya. mungkin tidak semua yang jemu dengan berita-berita ini tetapi bagi saya, hati kecil ini terasa penat dengan segala macam pembohongan yang cuba disampaikan oleh pihak-pihak yang saya sendiri tidak pasti. Tipu jika saya berkata saya sudah malas untuk mengambil tahu isu ini tetapi saya tetap tidak pernah putus mencari sebarang update. Untuk apa? kerna Saya RISAU. Saya bukan ingin berlagak prihatin tetapi itu hakikat. Saya risau akan apa yang terjadi sekarang. Saya sayang negara saya ini. Saya sayang. titik.

Sepanjang keterujaan mencari segala maklumat mengenai misteri ini, banyak cerita bodoh yang saya anggap dibuat oleh individu yang tak mempunyai kepentingan dalam isu ini.


Tidak bolehkah kita sebagai rakyat Malaysia yang diberi nikmat oleh Allah mendiami bumi bertuah Malaysia ini untuk bersatu? Paling tidak jangan berkata apa, jangan share apa, jangan menokok tambah apa pun kalau kita tidak pasti dengan apa yang kita akan kata, share, tokok tambahkan itu. Dan jangan jadi orang yang mengutuk, menghina meng-bashing kerja dan effort pasukan penyelamat dan those people yang involved dalam kehilangan ini. Sebab kau takda kat situ menolong. Kau tak tolong apa. Lainlah yes. Memang kau yang bersusah payah mencari pesawat yang hilang ni.


Ya. Saya marah.


Tolonglah. Walau bukan ahli keluarga kita yang terlibat, walau bukan hal kita, paling tidak walaupun kita ini blogger yang excited nak mati nak update cerita untuk orang ramai singgah blog kita, boleh tak tolong jangan sebarkan cerita yang tidak pasti kesahihannya?

Boleh?

Sebab apa saya berkata begini?

Saya tidak mahu orang yang serba percaya yang mudah percaya berasa apa yang mereka baca itu benar. Tidak semua orang bijak seperti kita untuk menilai. Ehh, kita pun belum tentu bijak.

Apa yang terjadi ini ada hikmahnya. Tidak salah berdoa dan terus berdoa kepada Allah S.W.T untuk pengakhiran yang terbaik. Dia adalah sebenar-benar tempat untuk kita mengadu dan memohon. Dia Maha Mengetahui.

Semoga ada yang terbaik untuk Malaysia, untuk MH370 dan untuk kita sebagai hamba Allah.



Please stop spreading news bodoh, tidak sahih dan auta. Keep your prayers Malaysian. Together we unite

Doa adalah senjata terbaik orang Islam

Come home
Come home
Cause I’ve been waiting for you
For so long
For so long
Right now there's a war between the vanities
But all I see is you and me
The fight for you is all I’ve ever known
So come home

*Come Home- One Republic


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Tuesday, February 11, 2014

Fun facts about chocolates

Assalamualaikum W.R.T

Today zea is so excited to share with all of you few fun facts about chocolate. Siapa tak suka chocolate kan? Well, maybe there are few peoples out there who seem not like chocolate like we do. but what to do kan? Hehehe.. hilang 1 nikmat dunia =P

1) eating chocolate does not trigger migraine headaches,




2) eating DARK chocolate reduces the risk of heart disease and cancer.



3) eating chocolate does not give someone acne or other skin eruptions,


4) eating DARK chocolate boosts one’s appetite, but does not cause weight gain,



5) eating moderate amounts of chocolate makes one live almost a year longer,



6) eating MILK chocolate releases endorphins in the brain, which act as pain-relievers,


7) the sugar in MILK chocolate may reduce stress, and have calming and pain relieving effect


and lastly is because,


p/s: tolong jangan rasa terliur dengan semua gambar di atas. heheh


Till then,
xoxo


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

10 Makanan Yang Membakar Lemak

Assalamualaikum W.R.T

zaza is back! teehee..Harini rasa nak share 1 informasi kesihatan yang zea dapat dari facebook Dr. Giena Hadi
 yang zea rasa sangat berguna dan bermanfaat kepada semua orang. yelahh dalam semangat Kevin Zahri buat #Jomkurus1Malaysia tu moh ler kita cuba ambil makanan-makanan dibawah ini untuk membantu proses pembakaran lemak kita dalam usaha untuk menurunkan berat badan tu. takde harm pon mencuba. peace ^_^

Berikut adalah 10 Makanan Yang Membakar Lemak:

1. Oat :
Ia bukan sahaja mempunyai rasa yang hebat tetapi juga mengurangkan rasa lapar anda. Oat mengandungi serat yang membantu dan menstabilkan tahap kolesterol .

2. Telur: 

Telur adalah sumber yang kaya dengan protein dan rendah kalori. Telur membantu kita untuk membina otot dan membangunkan kolesterol baik .

3. Epal :
Epal diperkaya dengan antioksidan yang kuat dan makanan tambahan lain. Paling penting ia mengandungi pektin yang membantu untuk mengurangkan sel-sel lemak di dalam badan.




4. Green Cili :
cili hijau mengandungi Capsaicin yang membantu untuk membangunkan sel-sel pertumbuhan badan dan membakar kalori dalam masa cepat.



5. Bawang putih:
Bawang putih mengandungi Allicin yang mempunyai ciri-ciri anti -bakteria membantu kita untuk mengurangkan lemak dan membuang kolesterol tidak baik .



6. Madu: 
Madu adalah salah satu yang terbaik untuk membakar lemak. Tambah madu dalam air suam dan minum setiap hari pada awal pagi .



7. Teh Hijau: 
Teh Hijau adalah salah satu yang paling berkesan yang boleh membantu anda untuk mengurangkan berat badan. Ia mengandungi Antioksidan yang membantu dan menstabilkan berat badan kita .Amik 2 cawan setiap hari teh hijau ini untuk hasil yang lebih baik.



8. Rumput Gandum (WHEAT GRASS) : 
Ia meningkatkan metabolisme dan membantu untuk mengurangkan lemak.



9. Tomato :
Tomato membantu kita untuk membakar lemak dalam masa cepat. Ia juga membantu kita untuk menjauhkan diri dari kanser. Jadi Ambil tomato dalam diet anda secara berkala.



10. Coklat Gelap (dark chocolate) :
Coklat gelap mengandungi Flavonoid, ciri-ciri anti -radang yang membantu untuk
mengurangkan tahap kolesterol dalam darah. Ia merangsang pertumbuhan serotonin
dalam darah dan juga membakar lemak.




Good Luck =)


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Sunday, January 5, 2014

Custom made Jubah Dress

Assalamualaikum

hye people! kemain zea bukak blog yang dah berhabuk ni. sebenarnya nak cari alasan kejap je untuk skip dari study lepas otak dah menjadi tepu =.= hmm blogwalking tadi baru sedar yang zea dah jauh ketinggalan dalam dunia blog ni padahal dulu sukanya ya Allah.. mungkin faktor kewujudan tumblr yang buat zea selalu lupa pasal blog ni. make it short, ouh hari ni zea nak tunjuk Jubah Dress version cotton sumpah best tak tipu kalau tipu boleh muntah kat jamban ni. hehhee


wiwiwiwiwiwiwiwiwi

Jubah Dress ni kakak zea yang buat. memang sejak dia free 2 3 4 5 menjak ni zea asyik mintak tolong dengan menggunakan ayat-ayat paksa kat dia suruh dia buatkan zea baju. hehehe. iyelah.. kita ni kan plus size gegurl. susah nak jumpa size yang cantik molek dekat badan kita. hehehe
so dengan berbekalkan kain pasang yang berpasang-pasang kat rumah tu, zea suruh la kakak zea buat. sambil guna ayat macam ni:

"alaaa..lisa, buatkanlah..baju ape pon tak kesah yang penting cantik aaaa ira nak pakai... please...please.." (*sambil buat muka mintak penyepak)

dengan keterpaksaannyelah kakak zea siapkan baju ni. bukan 1, 2 kau! mihmih..itulah kuasa adik yang super comel cenggini. happy tak happy ^__^


dah la pakai pergi dating. *uhuk.uhuk*

motip pakai pergi dating sebab nak kawan tu tenganga and menyesal buat kita ni merajuk. hahahaha

apa yang menariknya lagi,  kawan tu pujuk zea dengan beli bendalah ni



muahahaahhaa. zaza is soooooo a happy girl!

till then,

chioww!


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...