Monday, January 12, 2015

Happy Engagement Olaie Part II!

Assalamualaikum W.R.
 
 
kihkoh tak sangka entry Part I mendapat sambutan. cewahhh perasan fatin liyana kejap. lulz.
 
sebenarnya rasa nak tulis apa yang korang nak tahu pasal pertunangan ni. *bajet retis* kihkoh

* please expect a long post for this entry*
 
 
jari gemuk airis safiyah =P
 
tapi entry semalam tu aku tak tulis macam mana aku terima proposal si dia kat parents aku kan? Hehe.. well aku sedar yang kitorang ni dah berjuta kali on off dalam relationship kitorang so aku tak expect and tak nak mengharap pon dia untuk propose aku cam sweet tahap diabetes kat youtube tu walau dalam hati ni tuhan je yang tahu betapa aku nakkkkkkk rasa ade orang romantik kat aku hahaha. Sebab aku ni romantik orangnya.kihkih.. aaaa sudah sudah berangan pulak.
 
Hidden ring in a book #engagement #proposal #idea
omputih sangat kan. kihkihkih tapi don't worry dia tak buat pon ni =.=

 
hmmm masa hari yang dia datang mini merisik (which means no proper proposal to me. alone. sobs) tu kan, aku kan dalam keadaan shocked tu so aku macam tak cakap yes or no. Aku banyak diam. Sebab entah aku pon tak tahu. Padahal aku sepatutnya excited baq hang gittuew. Mungkin sebab aku takut untuk berharap sangat?? Hewhew... so malam tu aku banyak berfikir. Aku solat tenangkan hati aku. Aku mohon kat Allah untuk setiap apa decision yang aku buat biar itu yang terbaik untuk aku. Sebenarnya malam tu dia mesej tanya napa aku nampak cam tak happy. Aku jawab, "happylah. Gila tak happy". Hehehe jawapan selamat untuk tak nak tunjuk apa yang aku fikir sebenarnya. 

Allah... rasa macam buat keputusan hidup mati ni. Sama ada betul ke nak tunang ni. Aku ni dah laa jenis sikit sikit gaduh nak break up, nak distance punya manusia. Kalau lepas ni dah tunang mesti kene sabar tahap fuhh fuhhh. Hahaha.. so within 2 weeks tu aku banyak muhasabah diri aku. Fikir betul ke ini yang aku nak. Dan Alhamdulillah Allah tolong aku. Ya. Allah adalah sebaik baik tempat untuk mengadu. Bestfriends aku pon banyak sangat membantu aku time time genting aku nak buat keputusan ni. Yelahh tunang kot. Tak nak la putus putus tengah jalan last last ended up kawen oran lain kan. Nauzubillah...

 

Makanyaaaaaa jadilah seminggu lagi nak ke tarikh 10 Januari 2015 tu. K. Esoknyanya aku keje kot. Hahaha..

Aaaa nak mula dari apa? Gila weh sumpah serius aku cakap bila buatkan orang lain punya majlis kan, idea nak dating punyalah berderet deret. Tapi haa bila kena kat diri sendiri, langsung blur. Nak pilih kaler tema pon macam entah. Entah. Entah.
 
 
Nasib baik akak aku, owner si ElsabyLiesaridz (tekan sini untuk ke page Elsa) tu free and sudi nak tolong. So aku bagi keje buat baju tunang, pelamin, setup hantaran kat dia. Kaching! Settle! Heheh memang me love you so much laaa lisa. serba serbi lisa buat dengan me-recycle barang wedding dia hari tu. hahaha

 
Khamis tu memang aku amik halfday tapi since aku cirit, cuti terus sampai jumaat. Jumaat pagi pergi pasar dengan mak aku beli barang nak masak. Si dia pon ikut. Yolahh awak kenalah bersusah jugak okay. Hehe. Kat sinilah kitorang jumpe aunty mungaaaa yang sangat pemurah.


 
Aku beli daisy kaler soft pink ni kat dia. Andd alhamdulillah rezeki aku, stock baby breath dia baru sampai. Gilaaaa best! Mami beli bunga carnation untuk buat sirih junjung. Murah gila murah serious. Hekhek.

 kalau rasa nak suruh aku buatkan, boleh je pm aku. hahahaha
 

Mami bersungguh masak tau. Aku listkan few makanan yang aku nak. Tapi mami tambah lagi few yang dia nak masak. Sian aku tengok. Penat tau. Memang mami selalu buat katering tapi bila pikir few days before tu mami sakit-sakit badan, aku jadi serba salah. Tapi mami gigihkan juga. Allah... memang tiada ibu yang terbaik kat selain mamiku ini (untuk aku laa). Aku tahu dia nak aku happy. Tsk..tsk... yelah bape puluh kali pulakkan mami tengok aku meroyan nak kawen kan. Hahaha.
I love you mamita.

K ni nak tunjuk baju tunang aku. Plan asal nak pakai baju konvo aku yang akak aku jahit tapi tak reveal kat orang lagi tu. Gittueww... haha tapi akak aku cakap kaler tak sesuai. So akak aku suggest baju turqoise ni. Aku alergik sikit pakai baju kaler cerah ni sebab nanti takdelah effect kurus tu kan. Kihkih. Tapi Alhamdulillah sedang elok dalam gambar. Hahaha

 kawan since asasi =)

okay tak? korang nak sewa aku bagi RM80 je kalau nak. hahahaha... veil tu pon lisa buat.kihkih yang mana at first aku refuse nak pakai sebab aku rasa over untuk bertunang tapi kerna terpaksa aku relakan juga pakai. hehehe

hmmm ape lagi eh?

ohh pelamin pon buat sendiri! hehehehehee

 so basically untuk majlis ni aku buat semuanya sendiri. aku memang penggemar buat benda-bende kretip mcm guestbook, 3D pop card, photobooth semua tu. so aku pon buatlah bende ni sendiri. kalau tak caya tengok dalam to-do-list aku tu, benda guestbook table no.1 tau. hahhaha.
 

 
cute gila kan si airis safiyah ni? baju ni kakak aku buatkan jugak sepatutnya nak pakai time aku kawen nanti tapi dorang tazzaabar nak pakai. so pakai je laaaa. and I am thinking that nak recycle je baju ni pakai time wedding aku nanti. hahaha
 
 
Ya Allah, semoga demam aku ni cepat kebah. esok nak gi keje. MC pon dapat 2 hari je. sobs. hekhekhek.. rindu pulak kat girlfriends aku semua ni.
 

 
 
nanti aku update 1 entry khas untuk gambar-gambar je. ni semua raw gambar DSLR dengan phone yang aku tak edit. ohh btw, aku tak upah photographer pon sebab aku tak mampu. abg ipar aku ex photographer so bior dia amik. abang si dia pon memang senior photographer so aku pon tengah tunggu gambar dari pihak dia. hehehee...
 
siapa kata nak buat majlis acah-acah meriah ni kena keluar duit banyak? (grand kewwww? lulz) teeheee sebenarnye definisi meriah tu kita sendiri je boleh menilai. Aku puas semua tetamu aku happy datang majlis aku. Puas semua orang yang aku jemput datang. Puas makanan semua habis. Puas tengok mami ayah lega and tak jatuh sakit after majlis. Puas bila aku rasa akhirnyaaaaaaaaaaaaa dah bertunang. Kihkoh.
 
 
to be continue...
 
 
till then,
xoxo


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Happy Engagement Olaie Part I!

Assalamualaikum W.R.T
 
make up sendiri je sebab aku takde duit nak upah MUA. muaahahhaa

 
Alhamdulillah sudah 2 hari bergelar tunang orang harini. Macam tak percaya je rasa dah tercapai 1 wishlist tahun ni. Allah... tak tahu macam mana nak cakap perasaan sekarang except for demam teruk selepas majlis hari Sabtu tu. sobs...sobs.. sampai mc 2 hari tau T__T huhu
 
*please expect long post for this entry*
 
emm so apa sebenarnya yang mengarah ke majlis pertunangan tu?
 
Alhamdulillah syukur pada Allah yang Maha Esa atas segala nikmat dan kurniaNya yang telah diberikan kepada diri yang serba hina ini. Aku betul-betul tak menyangka yang akhirnya aku akan bertunang dengan jejaka pilihan aku sejak 6 tahun yang lepas. hehehe lama gilakan amik masa untuk bertukar ke next step. Tapi ini yang membuatkan aku lagi terus percaya pada jodoh Allah. Sememangnya apa yang Allah beri itulah yang terbaik pada pandangan aku.
 
 
haa ni gambar anak-anak buah aku yang approved aku tunang dengan abg ensem (panggilan dorang. puiii). k bunga tangan tu aku gubah sendiri tau. baju dorang ni akak aku yang jahit. wiwiiwiwi... ehh tetibe je..
 
 
okay sambung cerita. macam ni. Pada 1 hari balik dari kerja yang penat yang mana otw balik kerja tu aku memang pening kepala rasa berdebar-debar tak tahu kenapa, aku dapat mesej dari dia kata nak datang rumah. berdezuppppppppppppppppppppppp laju jantung aku. Bila aku sampai rumah, 5 minit kemudian dia sampai. Dia tak pandang aku, terus salam parents aku then duduk. Aku just emm whatsoever la kan masuk dapur buat air cam biasa. Tetibe dengar dia kata nak bawak rombongan 10 Januari ni.
 
aku?
 
ALLAH... terkejut gila macam nak simbah air kat muka dia. what theeeee tak bagitahu kan? aigoo....
actually kitorang dah break up dalam sebulan dah and berbulan before tu memang dah unstable sangat punya relationship. Itu yang aku kata pertunangan ni mengejut. 2 minggu je lagi weh. nak settle camana dengan busy kerja lagi. Tapi Alhamdulillah dah selesai dah pon majlis. happynyaaa aku sampai demam-demam ni. hekhekhek
 
untuk majlis ni, lagi 5 hari nak majlis, baru aku start invite kawan-kawan yang close dengan aku datang sebab aku tak nak beriya sangat. biasalah aku ni drama cintan cintun aku memang over. banyak kali cancel. so this time memang aku berhati-hati sikit. Alhamdulillah jugak sebab kebanyakan yang aku jemput semua datang. Gila tak happy kan?
 
Aku tahu orang yang paling penat mestilah mami aku. Kitorang tak suka panggil catering sebab tekak kitorang ni unik sikit. hehee so mami aku decide nak masak sendiri. Alhamdulillah respons dari tetamu semua suka dengan lauk-pauk (ayam masak merah, rending daging, jering masak lemak, sambal jawa, dll) mami masak especially sambal petai balado ijo tu. Marvelous! hehehe.
 
haihhh kalau nak cerita semua yang ada kat hati aku sekarang ni rasanya few post jugak laaa nanti jawabnyaaa. Harap boleh jadi kudapan korang boring-boring kan baca part of my life punya storyline. hehehe
 
so and sooo aku just nak cakap percayalah pada jodoh Allah. disaat kau rasa nak putus asa, time tu pasti akan datang sesuatu (in term of jodohlah case aku ni).
In sha Allah...
 
Hanya kerana orang itu tak selalu menunjukkan apa yang ada dalam hati dia, tak bermakna dia tak mempunyai isi hati. Hanya saja dia mungkin sembunyikan atau pendamkan di dalam hati. Jangan risau tentang jodoh. Jodoh yang tepat akan datang pada waktu yang tepat dengan orang yang tepat.

 
 
Alhamdulillah 
 
tu je yang aku boleh ucap sekarang ni. tak ternilai sangat perasaan tu. syukur. Allah panjangkan jodoh aku dan dia. Semoga terus kuat hingga ke Syurga Allah.
 
Mohon doa kalian untuk ikatan ini terjalin terus ke pernikahan yang menghalalkan hubungan kitorang 2 orang ni.
 
#olaieday100115
 
 
 
 
p/s: maaflah tak menjemput ramai sebab sogan and rasa nak buat kecil-kecilan saja. gambar-gambar aku upload next entry okay.
 
 

to be continue..
 
 
till then,
xoxo



Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Thursday, January 1, 2015

2015

Assalamualaikum W.R.T


Allah... Alhamdulillah. Kita sudah pon memasuki tahun baru. tup tup dah 2 Januari 2015 dah pon. Soalan yang paling sinonim mestilah "Apa azam tahun baru korang?" hehee.. tu dah jadi macam soalan wajib setiap tahun. yelahkan. dari situlah boleh buat kita terfikir capai ke tidak azam tahun lepas atau pun apelah yang kita nak rancang untuk tahun baru ni. Aku harap korang determined lah nak capai azam tahun ni.

Aku punya azam apa?

hmm.. dalam entry ni aku taknak recall apa yang jadi kat aku 2014. nanti aku buat #throwback punya entri. haha. So, untuk tahun 2015 ni aku bercadang (dengan izin Allah S.W.T) untuk:

  1. Tunang (In sha Allah)
  2. seterusnya Kahwin
  3. Beli kereta *yang mana aku hold dari december lepas sebab aku tak yakin untuk ada komitmen
  4. Belajar memasak dengan gigihnya *dah sampai masa rasanya kan nak jadi bini orang dah..hehe
  5. Kurus + fit *ini azam sejak azali lagi tapi akanku gigihkan juga walaupun tambah muscle sebanyak 5% haha
  6. Kumpul duit untuk umrah mami ayah *pasti boleh!
  7. Menjadi lebih baik



Dah dah. takyah banyak-banyak. nanti kelaut je jadi semuanya. biar sedikit asal tak nampak macam angan-angan je. Semoga Allah sentiasa ada disisi diri ini menempuh kehidupan yang masih ada ini.



till then

xoxo


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...