Friday, August 26, 2011

.

Assalamualaikum


       Hye! I’m Eldzarra Ridzuan

I grew up in kuala Lumpur and currently taking
Bac. Sc in Nutrition and Community Health in Universiti Putra Malaysia.
I have always love food but didn’t really start cooking until I got into UPM and realized I needed to feed myself as money will be a BIG matter.
I can do anything to lose weight except changing my eating habit.
I do like running but, I really, really love to eat.

This is me and the things happen around me.
i will mostly blog about food, fashion and yes, motivation for myself as i am heading to a healthy lifestyle because

i love myself so much and i will not give up.
i will be strong, healthy and happy and i hope you the same =)

so fellows,
be nice and follow my blog <3 <3 <3



Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Tuesday, August 23, 2011

dari Serdang ke Hulu Langat

Assalamualaikum

semalam punye story tapi baru nak tulis hari ni. ape kes? =) biasalah. bila diri sudah asyik kusyuk dengan menatang alah bende-bende kat internet ni, memang tak dan lah nak update entry baru. hehee
semalam my sis plan nak buka puasa kat luar. so zea pon suggest la nak pi makan kat steamboat yang kat Maeps Mardi tu. da semangat da ni. siap comel-comel sebab excited nak makan steamboat. teehee.
so kitorang pon berangkat ahh pegi serdang. sampai je kat sana, mak aihhh!! terkejut mak you. hahaha
apasal plak? ye ahh. harga untuk Ramadhan buffet lain dari yang selalu punye. kalo selalu salam RM21++ tapi semperna bulan Ramadhan ni jadi RM42.90. omo!!
haaha. amek kaw Zea. nak sangat makan steamboat. =) tapi, disebabkan kitorang pegi ramai, so x jadi ahh makan situ. mak zea cakap

"baik bagi duit tu kat mami buat masak kat rumah. makan sehari kat sini da boleh buat belanja dapur 2 bulan da."

hahha. so, disebabkan nak jimat =p kitorang pon jalan la meratacari tempat makan best. jalan punye jalan, nahh.... sampai hulu langat da. sempat singgah Sg Congkak lagi tu. hehehe.
kat langat ni, abang zea bawak ahh kitorang pegi 1 restauran ni. restauran ikan bakar. nampak macam special sebab restauran dia kira macam terapung ahh. tempat dine dua sume gune kayu and buluh.
yoshh! dalam hati zea terdetik plak,

"aww.. sweet kot tempat ni. nyamuk mesti ada ni =p"

ahh. xpelah. yang penting dapat gak makan barang sama family hari ni. tapikan, yang kelakarnye, kitorang sampai kat restauran tu dalam pukul 5.30 and siap order makanan sekali, ingatkan sebelum buka tu, siap dah la semua. rupe-rupenye malang tu memang tak berbau. hahaha
pukul 7 kitorang sampai balik kat tempat tu, excited ahh nak duduk situ sambil tengok ikan-ikan kat dalam air tu. then, da siap duduk, kitorang tunggu..
tunggu
tunggu
tunggu
.
.
.
.
.
dan tunggu...

azan pon berkumandang.

err..
mana ikan bakarnye?
haaha. tu dia. orang tu baru nak masak kot.
hampeh. potong stim betoi tokei restauran tu.ingatkan kitorang je, tengok belah kanan, da makan. tengok belah kiri belom makan. hahaha. ade jugak yang makanan x sampai jugak.
nasiblah badan~

dalam pukul 8, abg zea da bangun da nak pi cancel order,tup tup, makanan datang. hahaha.. taw-taw ja kitorang nak blah. nasib baik jugaklah tadi ade beli kuih-muih kat bazar berdekatan. dapatlah berbuka dulu sebelum tunggu makanan yang dipesan keluar.
act, bila food tu sampai, da xde hati da nak makan sebenarnyee. ye laa.. perot da penuh dengan kuih tapi xpelah. orang belanja la katakan.
bedal lah jugak. hehe =)

anak buah zea =)

ok. ni muka lapar =(

p/s: moralnye, nak pegi mana, plan ahh dulu. kang menyesal pula =p


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Thursday, August 18, 2011

dear Eldzarra Ridzuan

Assalamualaikum
dear eldzarra, 
i'm not telling you it is going to be easy , i'm telling you it's going to be worth it.
 would you rather feel sore tomorrow or sorry tomorrow?
there's no reason you cant make it happen. 
Insya-Allah
fall 7 times, stand up 8



one day at my UGW
p/s: pray for me fellas =)





Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

from twilight to limelight

Assalamualaikum

i dont want care about others but i love this girl and the looks.
korang mesti suka gak an dengan Bella Swan?
here some of her newly photos in W megazine.






p/s: apsal lah kaw ni cantek sangat ah?




Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

we're all different for a reason. kaw aku sama ke?

Assalamualaikum

today is my last day of working but i cant go because i have really bad fever and also i loss my voice. its kinda sad bcoz act today i want to but something for my friend. but sokay cause my mom said,
 
" xpayahlah nantikan boleh pegi sana jugak"

so i ended up online and do some blogwalking on bloggers and tumblrs. i really do love tumblr more =)
and because of blogger cannot reblog like what tumblr can do, so i just copy and paste this post from a girl, Criss. this post really made my day and really want to thank you Criss. so awesome and inspiring <3
 
 
 
Hi, I’m Criss! I’m 24, 5’3” tall, and currently weigh 133 pounds. I lost 64 pounds in the past 9 months, most of which was lost the first half of the year. But that’s not why I’m making this post.
Before I lost weight, I was obviously overweight. I loathed myself. I would wake up and then spend literally the entire day and night online, avoiding all social contact and hobbies. I didn’t know how much I weighed because I feared seeing the number. I avoided mirrors, never shopped for clothing, and hid my body in over-sized sweatshirts. I put aside dreams and goals, and wallowed in my self-pity. For years, as I continued to gain weight, I dreamed of being skinny, thinking everything would be right if I could just be skinny. If I could be skinny, I would be pretty. I would be happy. I would be free. Or so I thought.
After I finally started losing weight- healthily, I am quick to add- I started to come to a realization: I didn’t need to be skinny to be beautiful, happy, or successful. As I embarked on my quest for health, I became happier and happier not because I was losing weight, but because I was finally learning to love my body no matter what.
If I gained all of my weight back in a year, I will be okay. Why? Because it’s my body. It’s me. Sure, I’m covered in stretchmarks, and yeah, I don’t have supermodel proportions, but really, guys, who does? Quit comparing yourself to other people, and quit trying to meet some impossible standards of beauty. It won’t make you happy. The harder you try to meet those standards, the more upset with yourself you will be, because you’ll soon realize you won’t ever get there.
We’re all different for a reason. Who has the authority to decide what is perfect and what isn’t? If we’re all different, perfection is in the eye of the beholder. Don’t love yourself despite your big nose, cellulite, or fat; love yourself because of those things, because they are what makes you you.
 





Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Sunday, August 14, 2011

kalau benda nak jadi, jadi jugaklah =)

Assalamualaikum
hari ni ahad semalam sabtu esok isnin.benda apelagi boleh update kalo bukan pasal keje? hahaha. sorry korang sebab entry zea sume boring2 and rase cam nak pecahkan skrin lcd laptop korang je bila baca. btw, zea nak cakap thanks jugak sebab sudi baca eventho x best mcm blog orang lain. teehee =)
jasamu amat disuka-sukai =P
hari as usual manhattan mmg fullhouse kalo time buka puasa so bila da full, mesti and comfirmlah ada je customer yg x dpt masok yg menggelabah nak masok jugak. ooppss! bukan menggelabah tapi  dalam kata lebih baik, customer yg sangat and sangat nak makan kat manhattan.so dorang insist la nak masok jugak. hee.. baik x?
tetapi, kadang-kadang, zea rase nak cepuk je customer yg x paham bahasa bila orang da explain yg dorang x boleh masok. xtaw la dorang ni mmg x paham bhasa Melayu ke Inggeris ape. rasanya perkataan 'x ada', 'full already', 'meja penuh' 'fully reserved' dengan 'fullhouse' tu maknanya sama je kan?
kan?
kan?
kan?
xtaw la dimana silapnya customer-customer ni x boleh nak paham..
macam tadi, adalah customer ni kata dia da buat reserved by phone, but then our staff cakap la yg x boleh reserved by phone. tu pon x paham. dia call lagi sekali, staff kitorang ckp da full. (still x pham bahasa lagi ni) lepas tu, dia dtg pulak kat outlet nak reserved. adehh... susah la macam ni brader! kitorang x taw nak cakap mcm mana lagi. xde xde lah. nak jugak tu apsal?
kalo ikot hati zea ni, zea nak je cakap, "cik, saya ada byk kotak besar2 kat blakang. cik nak saya bentang kat atas lantai ni supaya cik boleh duduk makan kat sini? afdal sikit makan bersila ni"
heheee
geram gila ok.
lepas tu time berbuka pulak, ade la pulak customer yg nak soh panaskan platter dia. agak-agaklah akak oii. nak panas bukan sekejap. kalo platter tu pakai bungkus nasi lemak, bolehlah seminit dua. ni platter besi maa. banyak pulak tu isinya. customer ni tunggu punye tunggu, platter dia x dtg. so dia pegi cashier ask for refund duit dia. (ehh ehh ehh? lek la bro) . makcik ni cakap xpelah dia xnak makan. adehh.. susahlah macam ni bro! bulan puasa ni banyak-banyak la bersabar. bukan awak sorang je nak makan, sume orang pon nak makan. kitorang yg staff ni pon x makan-makan lagi sebab nak bg korang makan. tapi an, yg paling x boleh blah lagi, masa makcik ni jalan nak keluar, dia cakap macam ni " stupid punyer service!" 
walawehh!
dia ingat dia yg bayar gaji kitorang ke ape?
"ehh makcik, try la pakai uniform kitorang pastu keje kat sini jadi service crews.ce try. boleh ke x boleh. cakap siang pandang-pandang la. ingatlah hati orang lain jugak. kalo susah sangat, pegi la masak kat rumah. self-service lagi.kan senang."

p/s: huhuhu lagi 4 hari nak keje.




Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Wednesday, August 10, 2011

tengok ni, ingat kat azlina azmi

assalamualaikum

just another motivation for the progress.


ingat x linoz? dulu tiap2 malam ak skipping sebelum tido ann. kurus la jugak. sekarang sume rutin tu aku da x buat sebab kaw xde =( 

Rindu Gila okay




Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Monday, August 8, 2011

here comes the hero =)

assalamualaikum
hari ini dengan bangganya nak cakap yg ZEa tido sangatlah byk. sebab ape?
sebab hari nikan offday =) teehee
tapi tulah satu zea ni, lupe pulak ni bulan puasa so makruhlakan kalo tido lelama.
hehe
after a week puasa zea xde chance nak bukak puasa dengan famly, hari ni dapatlah.woohhoo!
pelahap sungguh mamalia satu ni. tadi time berbuka, rasa nak makan semua je ape yg ada atas meja tu, naseb baek mak zea cakap, "control control"
hahaha. terbantut nafsu zea =)
ok. act hari ni nak update pasal baby boy baru kat rumah zea ni. hari tu lupa nak update pasal dia. ingat lagi x entry pasal ya-saya-bangga-penuh-perempuan
kat entry tu zea cakap pasal famly zea yg semuanye pompuan kan? 
so ni nak habaq mai la yg skrg ni zea da ada kaum kerabat lelaki! yay!
be named as Mohamad Putra Al-Azim

ni ni gambar dia <3 <3 <3






alolooo.. 
comel gilaa kan?
macam Shin Chan
hahaha. zea asek ulang je kat ibu dia
" hai, nama saya Nohara Shin Chan. umo 5 tahun"

teeheehee

dear adi,
cikya really love you and so geramm with you. i want to bite your cheek so badly.
hehee.


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Sunday, August 7, 2011

bulan Ramadhan kena banyak sabar la der!

Assalamulaikum

pejam celik pejam celik da seminggu kita berpuasa. tapi  x terasa pon macam tengah berpuasa sebab kerja pagi sampai malam macam kais pagi makan pagi tu.hee.. kadang-kadang, layan customer sampai da terlupa da masok waktu berbuka. nasib baeklah sempat nak menjamah buah kurma sebiji dua sebelum terus melayan customer. biasalah, kerja part service crews ni memang macam tulah gayanya. customer come first. diri sendiri bila? hahhaa, pandai-pandailah kaw layan diri kaw sendiri =P
teehee.. sejak masuknye bulan Ramadhan ni, sikit la pulak customer yg datang makan. iyalah, pelik la pulak kalo ramai kan? =) yang datang biasanya cina dengan india. tapi ade gak orang-orang Arab yg datang makan. kitorang yg staff ni pon xtaw nak bg masok ke x sebab ntah dorang ni islam ke x, ate pon tak taw la. kang x pasal2 Jakim datang buat lawatan ke apa, hah, KANTOI!!
ahh. tapi kalo Zea, lantak kaw la labu kaw nak makan ke ape. yang penting, kalo kaw betol2 orang Islam, sure and opkos kaw tahu mana yang wajib dan tak kn?
hmm..
hari ni Ahad so memang busy la time berbuka tadi. fully reserved kot =)
bila da masok jam 8 ke ramailah pulak orang-orang lain nak datang makan pulak. tapi hari ni Zea bengang betollah dengan ade sorang *pompuan ni. xnak lah cakap dia bangsa apakan, tapi agak-agaklah der. tahu bulan ni bulan pose, da surelah sume restauran akan penuh dengan orang islam yg nak berbuka. tapi dia nak marah-marah plak tanye asal sume table bg orang melayu? ade ke bongok soalannye tu? pastu cakap kenapa dia da queued lama kat depan xde orang nak layan.
haishh...
ikot hati Zea ni, Zea soh je dia blah. baling pinggan sume kat dia. nak kata bengap, x pulak. tahulah bace ape signboard tu tulis. macam ni,
 kat sign tu tulis,
" please wait to be seated. manhattan is serving now"
tak paham ke?
kan cakap pleASe wait.
bila Zea explain yg kedai tgh fullhouse, dia marah. cakap kenapa buat bodoh. adehh..
memang cari nahas betollah. pftttt...........
zea ape lagi teros lah cakap:
"sorry miss. can you wait for a few minutes outside. now all table full already"
pompuan tu cakap:
"why you make me waiting so long?!"
Zea cakap pulak:
" sorry miss. now all staff busy. you cant read what on the sign ke? wait lah or else just go!"
lepas tu, zea teros buat keje zea. tengok-tengok, ade jugak tunggu depan tu. hahhaha
kelakar betol la manusia ni. macam-macam.

sabor je laa~~


gugugugugu.. sedapnye~~


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

new header everyone?

assalamualaikum


yay done with the new header! hahaa. how? do you like it?
me?


OHH definitely yes!

which one do you prefer?

the old one?
teeheehee =)


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Friday, August 5, 2011

are the loneliness will stay with me

Assalamualaikum

wahh da 12.33 am and Zea bru nak menulis? what the? hee. xde la. Zea tgh mengedit gambar2 Zea dgn bestie Zea aritu. then cam da shiiookk sgt mengedit sampai la da xleh tido.  hee.. sambil tu dengar la lagu "THE LONELY" by Cristina Perri. korang tahu sape dia? alaa. yg nyanyi lagu "JAR OF HEART" tu. mustahil la kalau korang x taw sbb lagu tu cam meletop kot. lagu tu mmg sgt kaw-kaw seram dia. (hee..mulelah nak mengarut ni)
hmm..ape nak dok mengarut ni??
ehh, Zea da cuti SEM!! woooooohooooooo!! hahha..lambat lak nak bgtaw =) mesti korang yg tgh degree skrg pon da start cuti an. 4 bulan kot. mcm apetah nnt. (abezla hancuz program mari berkurus tu)
hmm. Zea act bercadang nak keje balek kat tempat keje Zea yg dulu, Manhattan Fish Market. hee..tp ade offer keje kat Gelato Fruity, kedai eskem. jadinye Zea sendiri xtaw nak keja yg mana 1 ni. sbb 2-2 gaji lumayan gak. hehehehe
Zea kn sedang dlm process nak kuruskan badan ni so kalo keje kat gelato, mmg x byk gerak la. just jual eskem. kalo kat manhattan, nak serve lagu, nak angkt sume mknn tu lgi, mmg byk bergerak. tp kalo ikot gaji, gelato bg lebih sket. so? nak amik yg mana ni.?

boleh bg idea?

nak letak jugak la lagu the lonely ni. korang dengar eh.


p/s: as free as single butterfly flying alone...


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...