Tuesday, September 27, 2011

keep it up!

Assalamualaikum

Every single day losing weight is a battle. A battle to make the right choices, a battle to work out even though our muscles are sore and there are a thousand other things we’d rather be doing. But most of all, it’s a battle to not give up. Every day, it still seems like we’re so far from our goal weight and it takes all of our willpower to keep going, to not give in. This isn’t easy… but it’s definitely going to be worth it

p/s: just reblog this =)


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Types of eating disorder- saya binge!

Assalamualaikum

ohh memang lama kan x update. bukan ape, zea tengah mencari ide nak karang kat blog ni. ealah.. kalau korang yang jenis follow blog zea, mesti perasan kan zea suke update pasal weight loss, motivation and nutrition tips kan.
so for this entry, zea nak cakap pasal jenis-jenis eating disorder. ohh zea lupe, dulu zea penah buat entry pasal anorexia. tu pon 1 of jenis ED jugak tapi kali ni zea listkan semua jenis-jenis ED.

manalah taw kan, korang antara yang boleh dikategorikan sebagai ED.
hehhe

Anorexia Nervosa:
The term anorexia is Greek which means “lack of appetite.” Anorexia is an eating disorder determined by low body weight and body image distortion. It is an obsessive fear of gaining weight.

Bulimia Nervosa:
Bulimia nervosa is a type of eating disorder. It is often called just bulimia. A person with bulimia eats a lot of food in a short amount of time and proceeds to purge the food consumed.

Binge Eating:
A binge eating disorder is characterized primarily by periods of uncontrolled, impulsive, or continuous eating beyond the point of feeling comfortably full.
(zea la ni!)
Anorexia Athletica:
Anorexia athletica is when a person no longer enjoys exercise, but feels obligated to do so.

Over Exercise:
or compulsive exercising is a problem when the person is scheduling life around exercise just like people with eating disorders schedule their lives around eating or not eating

Over Eating:
Compulsive over eating is the excessive consumption of food (bingeing), often thousands of calories at a time

Night Eating:
Night eating syndrome is characterized by a lack of appetite in the morning and overeating at night with agitation and insomnia

Orthorexia:
Orthorexia nervosa is one of a little-known group of eating disorders. Orthorexia nervosa refers to a fixation on eating proper food.

Eating Disorders Not Otherwise Specified (EDNOS):
If a person is struggling with eating disorder thoughts, feelings or behaviors, but does not have all the symptoms of anorexia or bulimia, that person may be diagnosed with eating disorder not otherwise specified (EDNOS).

Diabulimia
Diabulimia refers to an eating disorder in which people with Type 1 diabetes deliberately give themselves less insulin than they need, for the purpose of weight loss.

p/s: be carefull peeps!


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

you go girl!

Assalamualaikum



p/s: Alhamdulillah


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Tuesday, September 20, 2011

physical hunger vs emotional hunger

Assalamualaikum

hyep! hari ni zea nak share dengan korang pasal perbezaan antara physical hunger dengan emotional hunger.
ape yang korang taw?
hunger?
bunyik macam kelaparan kan?
hehe

ok. first zea explain dulu pasal physical hunger. physical hunger ni ialah 1 keadaan dimana:-
1) tend to come on gradually and can be postponed (ohh! zea x boleh )
2) can be satisfied with any number of food (maksudnye makan sikit pon x kesah.hehhe)
3) bila da penuh, kita rase nak stop makan
4) yang paling penting, dia x buat kita rasa menyesal or bersalah bila lepas makan

then untuk emotional hunger pulak, keadaanya ialah bila:
1) feel sudden and urgent nak makan
2) causes very spesific cravings (mcm tetibe nak sangat2 makan pizza ke, western ke.haha)
3) seseorang tu tend to eat more than yg biasa dia makan. (melampau-lampau jadinye..hehe)
4) haa.. yang ni yg x best. dia akan buat kita rasa sangatlah bersalah lepas da makan byk2 tu. (bila da rase guilty mcm tu, mesti rase nak buat byk bende mcm stress gila ke)

personally, zea dari dulu memang seorang yg emotional hunger. kalo tengah stress tu, ya Allah...  macam tong sampah jadinye. semua bende nak sumbat and x kan stop selagi x kena marah or  rasa nak muntah. sebab zea jenis yg memang xtaw nak kawal stress. so ape yg zea bleh buat ialah dengan makan and makan.

but then,
sekarang kan zea da start balek diet plan zea, so zea da under control. zea x lagi makan macam bulldozer da. da pandai nak beringat-ingat. 
yelah.. takot plak nanti naik balik.
bak kata mak zea:

"makan tu memanglah nikmat. tapi sebab makanlah badan sangat senang jadi gemok dan bila da jadi gemok, nak kurus tu punyelah susah x hingat. so beringat-ingatlah =) "



p/s: back to mission.


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Monday, September 19, 2011

tak semua family boleh buat semua bende

assalamualaikum


hari ini saya emo sebab rase ter-touching dengan something so rase nak makan semua orang.

the end.

emm.. da kul 2.46 pagi and still xtaw nak buat apa sebab otak zea sekarang sangat serabut.
xtaw la kenapa tapi hari ni sangat lah x beshh sebab:
1) ayaq kat kolej xdak
2) rindu nak balik rumah! (T__T)
3) hati ini ter-touch touch oleh sesuatu =(

ok da faham?

da ahh. tu je ahh nak cakap. nanti cakap lebih-lebih jadi isu sensitif pulak.

k

bye!

p/s: besok nak post laen ahh =(


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

Thursday, September 15, 2011

saya beginner lagi

Assalamualaikum

ok. tadi da cakap nak update kan?
hehe. meh zea nak update cerita zea.
ok. here we go.


but first thing zea nak tanye korang, Ramadhan korang tahun ni macam mana? best x?
zea xnak tanye pasal raya sebab raya mana yang x best kan? mesti seronok je sebab dapat makan banyak sambil bergaya dengan everything yang baru. ye x?
bagi zea, Alhamdulillah.. Ramadhan kali ini lebih baik and seronok compared to last last year sebab tahun ni zea puasa kat rumah! yay! hahha. selama ni kan puasa dengan kawan-kawan je. walaupon nampak mcm biasa je bila cakap pose kat rumah but still bg zea Ramadhan tahun ni rasa something. (ape bende lah tu kan..hehhe)
tahun ni jugak, zea sempat puasa sambil keje sebab haritu resign lambat. so adelah dalam 2 minggu bukak puasa kat manhattan. ohh! memang excited gila sebab kite kene served orang dulu before served diri kite. hehe tapi nak buat mcm mana, memang da keje. so buat je lah =p

bila da resign, apelagi.. layan orang kat rumah je la. 
and
and
and
zea terpupuk pulak minat nak buat cupcakes and sebagainye
hehe...
nak berangan kejap jadi orang yang HEBAT masak walaopon pada hakikatnya, lagsung x reti!
hahha
dalam masa x ketahuan nak buat apa kat rumah, zea try la wat cupcakes. 


nak tengok?






ok ok finee!

memang buruk tapi shushhh!

diam2 sudeh =)

walaupon zea mengakuinya buruk tapi rasanya sangatlah hebat! so sila tepuk tangan untuk saya. hehhee.

hari ini dalam sejarah taw bila zea dapat wat cupcakes dengan sendirinya. xpe2 next time i do try buat yg comel sikit. hehe

p/s: usaha tangga kejayaan!haha


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

comeback!

Assalamualaikum

ohh hye! lama gila x bukak blogger.com untuk mencari belog arisagadis.blogspot.com ni hah.teehee. maaf ye kawan-kawan sebab zea memang sangat busy dengan orientasi junior dan sebagainya. act, before raya pon x update story pon kan? heh. ape punye blogger la mcm ni kan. =)
bukak feeds, mesti nampak cerite-cerite terbaru blogger kipas susah nak mati. yang zea punye, jangan haraplah korang nak nampak! hahha

tetapi!

jap

jap

nak update la ni

teeheehee

=)

p/s: lek lu der. nanti wa tulis la XP


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...