Tuesday, September 20, 2011

physical hunger vs emotional hunger

Assalamualaikum

hyep! hari ni zea nak share dengan korang pasal perbezaan antara physical hunger dengan emotional hunger.
ape yang korang taw?
hunger?
bunyik macam kelaparan kan?
hehe

ok. first zea explain dulu pasal physical hunger. physical hunger ni ialah 1 keadaan dimana:-
1) tend to come on gradually and can be postponed (ohh! zea x boleh )
2) can be satisfied with any number of food (maksudnye makan sikit pon x kesah.hehhe)
3) bila da penuh, kita rase nak stop makan
4) yang paling penting, dia x buat kita rasa menyesal or bersalah bila lepas makan

then untuk emotional hunger pulak, keadaanya ialah bila:
1) feel sudden and urgent nak makan
2) causes very spesific cravings (mcm tetibe nak sangat2 makan pizza ke, western ke.haha)
3) seseorang tu tend to eat more than yg biasa dia makan. (melampau-lampau jadinye..hehe)
4) haa.. yang ni yg x best. dia akan buat kita rasa sangatlah bersalah lepas da makan byk2 tu. (bila da rase guilty mcm tu, mesti rase nak buat byk bende mcm stress gila ke)

personally, zea dari dulu memang seorang yg emotional hunger. kalo tengah stress tu, ya Allah...  macam tong sampah jadinye. semua bende nak sumbat and x kan stop selagi x kena marah or  rasa nak muntah. sebab zea jenis yg memang xtaw nak kawal stress. so ape yg zea bleh buat ialah dengan makan and makan.

but then,
sekarang kan zea da start balek diet plan zea, so zea da under control. zea x lagi makan macam bulldozer da. da pandai nak beringat-ingat. 
yelah.. takot plak nanti naik balik.
bak kata mak zea:

"makan tu memanglah nikmat. tapi sebab makanlah badan sangat senang jadi gemok dan bila da jadi gemok, nak kurus tu punyelah susah x hingat. so beringat-ingatlah =) "



p/s: back to mission.


Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

1 comment:

shafiqabdshukor said...

owh..
baru tau ad emotional hunger tu..
heeheheh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...