Sunday, August 14, 2011

kalau benda nak jadi, jadi jugaklah =)

Assalamualaikum
hari ni ahad semalam sabtu esok isnin.benda apelagi boleh update kalo bukan pasal keje? hahaha. sorry korang sebab entry zea sume boring2 and rase cam nak pecahkan skrin lcd laptop korang je bila baca. btw, zea nak cakap thanks jugak sebab sudi baca eventho x best mcm blog orang lain. teehee =)
jasamu amat disuka-sukai =P
hari as usual manhattan mmg fullhouse kalo time buka puasa so bila da full, mesti and comfirmlah ada je customer yg x dpt masok yg menggelabah nak masok jugak. ooppss! bukan menggelabah tapi  dalam kata lebih baik, customer yg sangat and sangat nak makan kat manhattan.so dorang insist la nak masok jugak. hee.. baik x?
tetapi, kadang-kadang, zea rase nak cepuk je customer yg x paham bahasa bila orang da explain yg dorang x boleh masok. xtaw la dorang ni mmg x paham bhasa Melayu ke Inggeris ape. rasanya perkataan 'x ada', 'full already', 'meja penuh' 'fully reserved' dengan 'fullhouse' tu maknanya sama je kan?
kan?
kan?
kan?
xtaw la dimana silapnya customer-customer ni x boleh nak paham..
macam tadi, adalah customer ni kata dia da buat reserved by phone, but then our staff cakap la yg x boleh reserved by phone. tu pon x paham. dia call lagi sekali, staff kitorang ckp da full. (still x pham bahasa lagi ni) lepas tu, dia dtg pulak kat outlet nak reserved. adehh... susah la macam ni brader! kitorang x taw nak cakap mcm mana lagi. xde xde lah. nak jugak tu apsal?
kalo ikot hati zea ni, zea nak je cakap, "cik, saya ada byk kotak besar2 kat blakang. cik nak saya bentang kat atas lantai ni supaya cik boleh duduk makan kat sini? afdal sikit makan bersila ni"
heheee
geram gila ok.
lepas tu time berbuka pulak, ade la pulak customer yg nak soh panaskan platter dia. agak-agaklah akak oii. nak panas bukan sekejap. kalo platter tu pakai bungkus nasi lemak, bolehlah seminit dua. ni platter besi maa. banyak pulak tu isinya. customer ni tunggu punye tunggu, platter dia x dtg. so dia pegi cashier ask for refund duit dia. (ehh ehh ehh? lek la bro) . makcik ni cakap xpelah dia xnak makan. adehh.. susahlah macam ni bro! bulan puasa ni banyak-banyak la bersabar. bukan awak sorang je nak makan, sume orang pon nak makan. kitorang yg staff ni pon x makan-makan lagi sebab nak bg korang makan. tapi an, yg paling x boleh blah lagi, masa makcik ni jalan nak keluar, dia cakap macam ni " stupid punyer service!" 
walawehh!
dia ingat dia yg bayar gaji kitorang ke ape?
"ehh makcik, try la pakai uniform kitorang pastu keje kat sini jadi service crews.ce try. boleh ke x boleh. cakap siang pandang-pandang la. ingatlah hati orang lain jugak. kalo susah sangat, pegi la masak kat rumah. self-service lagi.kan senang."

p/s: huhuhu lagi 4 hari nak keje.




Thanks for reading this entry. Do read others okay =) love you.

5 comments:

yaya said...

haha...sabo jer laaa kan...bulan2 p0se nie memang gtu laa kebanyakkkkan story mory kat tempat makan...heee...
p/s: dye orang tu bukan xreti bm o bi k0wt tp.......kebul0 sgt bab tu jd camtu..oppppssssss haha

ila said...

ish penat lau dapat customer cm tu.
kne bnyk2 bersabar je la kan dalam pekerjaan nie.

cik gades said...

makcik tu xsedar diri kot...hhahaha...sapekah makcik itu yunk???
P/S: lagi 4 hari nk kje???org dh berhenti lh yunk...hahaha

zea ell ridzuan said...

yaya: rasenye mmg dorg kebulur la tu =)

zea ell ridzuan said...

cikgades: makcik tu melayu and xtaw pon sapa dia. tp bajet hot sgt. hahha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...